Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kiszorulnak a magánbefektetők az egészségügyből

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az ÁNTSZ kiadta a körmendi önkormányzatnak a városi kórház működtetési engedélyét, miközben az egészségügyi intézmény épületének és eszközeinek kizárólagos használati joga még a kórház-üzemeltetésből néhány hónapja kivonuló Medisyst Kft-t illeti meg. A HospInvest csődje és a Medisyst kivonulása után jelentősen lecsökkent az egészségügyben jelen lévő magánvállalkozások száma.

A körmendi kórház volt az első, amelyet 2004-ben magánkézbe adtak. Az üzemeltetést átvevő Medisyst Kft hat év alatt több százmilliós befektetést hajtott végre, gépeket vásárolt, VIP-részleget alakított ki. A kft tulajdonosa, Kern József novemberben jelentette be: visszaadja nemcsak a körmendi, hanem a mezőtúri és a tapolcai kórház működtetési jogát is.

A befektető az elmaradt egészségügyi reformmal, a folyamatosan változó szabályozással és a magánberuházókat sújtó, tavaly év végén elfogadott salátatörvénnyel magyarázta a lépést.

Az átadás-átvételen Mezőtúron már túl vannak. A 2007 márciusában átadott kórházat hárommillió forintért vette vissza az önkormányzat.

Körmenden elszámolási vita bontakozott ki az önkormányzat és a kft között, amibe belejátszott az is, hogy az ÁNTSZ közben kiadta az önkormányzati kórház-üzemeltető cégnek a működtetési engedélyt, miközben az intézmény épületének és eszközeinek kizárólagos használati joga és a munkáltatói jogok is a Medisyst-et illetik meg.

Elhúzódó tárgyalásokra számítanak Tapolcán is, mivel a városnak nincs annyi tartaléka, hogy egy összegben kifizesse a helyi kórházban az elmúlt három évben, összesen 400 millió forintért végrehajtott beruházás értékét.

A lavina tavaly nyáron indult meg, miután az áprilisban csődvédelmet kért HospInvest rendre elveszítette a kórházait. A hatvani és a hozzá tartozó parádfürdői kórház visszavételéről még májusban döntött a város önkormányzata. Gyöngyös és Kiskunhalas júliusban határozott a szerződés felbontásáról, ahogyan a Heves megyei önkormányzat is az egri Markhot Ferenc Kórház visszavételéről.

Kevésbé ismert, de ugyancsak tavaly augusztusban adta vissza a Dr. Batthyány-Strattmann László Kórház Egészségügyi Szolgáltató Kft a kőszegi járóbeteg-szakrendelés 2005 júliusában megszerzett működtetési jogát.

A jánoshalmai, a kiskőrösi és a keceli járóbeteg-szakrendelésben volt érintett a Semmelweis Kórház Kft, ám a 2007 szeptemberében átvett rendelések üzemeltetését tavaly szeptemberben visszaadták. 25 évre vette át, ám mindössze öt hónapig működtette a Szigetvárosi Városi Kórházat a HospInvesthez köthető Relevans Befektetés Kft. Tavaly októberben ez a kórház is visszakerült eredeti tulajdonosához.