eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Gerő: Új alkotmány kell!

Gerő András történész szerint az új kormánynak új alkotmányt kell készítenie. Az ELTE professzora az InfoRádiónak azt mondta, nem szabad változtatni a 20 éve létrehozott alapelveken, de be kellene például vezetni a regisztrációt a választások előtt.

Napirendre kell kerülnie új alkotmány készítésének, mivel az 1989-es alapokmányt ideiglenesnek szánták a készítők a beszúrt megjegyzés szerint - mondta az InfoRádiónak Gerő András történész.

Az ELTE professzora szerint most alkalom nyílik erre, ugyanis a 20 év távlatot ad arra, hogy mit kellene módosítani az alkotmányban.

A módosítás és az új készítése nem áll messze egymástól - vélekedett a történész, aki szerint a szerkezet átalakítása technikai kérdés, ettől már új lesz az alkotmány, míg szintén újként épül be, ha az alkotmány és az alkotmányosság gyakorlatán korrekciókat végeznek.

Senki nem gondol arra, hogy a 20 évvel ezelőtt jogelveket fel kell adni, de az látható, hogy stilisztikailag is nehezen kezelhető szöveg - hangsúlyozta Gerő András. Példaként említette, hogy a "Minden hatalom a népé" mondat helyett egy emelkedett szöveget lehetne megfogalmazni.

A történész szerint a választójogot is meg lehetne reformálni, és amerikai mintára be lehetne vezetni a szavazás előtti regisztrációt, így csak az előre bejegyzett szavazók voksolhatnának. Ez segítené a pártokat, hogy minőségibb legyen a politizálás - vélekedett.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×