eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Minisztercserék 2002 óta: Draskovics a huszonhetedik

Draskovics Tibor a 27. miniszter 2002 óta, aki lemondott a posztjáról, vagy akit leváltott a kormányfő. Medgyessy Péter hétszer, Gyurcsány Ferenc a két ciklusa alatt összesen 18-szor, Bajnai Gordon pedig most harmadszor cserél a kormányában.

A kedden lemondott igazságügyi és rendészeti miniszter kisebb megszakításokkal 2004 februárja óta a szocialista kormányok tagja volt.

2004 áprilisában László Csabát váltotta a pénzügyminiszteri poszton, 2005 februárjáig vezette a tárcát. 2006 júniusában tért vissza immár Gyurcsány Ferenc második kormányába az államreformért felelős kormánybiztosként, 2007 júliusától a kormányzati igazgatás összehangolásáért felelős tárca nélküli miniszter volt, majd tavaly februártól mostanáig az igazságügyi és rendészeti minisztériumot irányította.

Medgyessy Péter a kétéves miniszterelnöksége alatt hétszer alakította át a kormányát. László Csaba mellett idő előtt távozott a kabinetből Kiss Elemér kancelláriaminiszter, helyére Kiss Péter került a foglalkoztatási tárcától. Csehák Juditot Kökény Mihály, Görgey Gábort Hiller István, Kóródi Máriát Persányi Miklós, Jánosi Györgyöt pedig Gyurcsány Ferenc váltotta a kormányban.

Kiss Péter helyére Burány Sándor került a foglalkoztatáspolitikai miniszteri székben 2004 októberéig, amikor Gyurcsány Ferenc kormányfői kinevezése után teljesen átalakult a kabinet.

A kormányváltás után egy hónappal Kovács László külügyminisztert európai biztossá választották, a helyét Somogyi Ferenc vette át. 2005 tavaszán pedig Veres János került Draskovics Tibor helyére a pénzügyi tárca élén, Gráf József váltotta Németh Imrét az agrárminiszteri poszton, Hiller István pedig Bozóki Andrásnak adta át a kulturális tárcát.

A 2006-os válsztások után bár Gyurcsány Ferenc maradt a miniszterelnök, de jelentősen átalakította a kabinetet. Az új struktúra viszont csak egy évig működött változatlanul. 2007 nyarán Szilvásy György helyett Kiss Péter került a kancelláriaminiszteri posztra, az ő helyét pedig Lamperth Mónika vette át a szociális és munkaügyi tárca élén.

Lamperth Mónika üresen maradt székét Bajnai Gordon kapta meg az önkormányzati és területfejlesztési minisztériumban. Az igazságügyi tárca élén Takács Albert váltotta Petrétei Józsefet, a Környezetvédelmi Minisztériumban Fodor Gábor Persányi Miklóst, az egészségügyi tárcát pedig Molnár Lajos helyett Horváth Ágnes vitte tovább.

Az év végén Kóka János adta át a GKM vezetői székét Kákosy Csabának. 2008 februárjában Takács Albert lemondása után Draskovics Tibor lett az igazságügyi miniszter. 2008 tavaszán 6 év után kikerült a kormányból Lamperth Mónika, az új szociális miniszter Szűcs Erika lett.

2008 tavaszán az SZDSZ kilépett a koalícióból, miután Gyurcsány Ferenc felmentette Horváth Ágnes egészségügyi minisztert. Utódja Székely Tamás lett, de ekkor lemondtak posztjukról a szabad demokrata miniszterek. Fodor Gábor helyét Szabó Imre vette át a környezetvédelmi miniszteri poszton, a gazdasági tárcát pedig felosztották: a két új tárcát Bajnai Gordon és Szabó Pál kapta meg, utóbbi a monori vonatbaleset után lemondott, és átadta a helyét Molnár Csabának. Ekkor lett önkormányzati miniszter Gyenesei István.

Bajnai Gordon kormányfővé választása óta a mostani a második átalakítás. Először ugyanis Ficsor Ádám távozott szeptemberben, az új titokminiszter pedig Juhász Gábor lett.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×