eur:
389.41
usd:
363.39
bux:
68177.86
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

TI: Magyarország a 46. a korrupciós világrangsorban

Magyarország 5,1 ponttal, egy helyezést javítva a 46. helyre került a Transparency International (TI) 2009-es korrupció érzékelési index (CPI) rangsorában, amelyet Új-Zéland vezet 9,4 ponttal - jelentette be kedden az interneten közvetített tájékoztatón Alexa Noémi, a TI Magyarország ügyvezető igazgatója.

Magyarország megítélése a közép-kelet európai régióban kicsit javult, a volt szocialista országok közül Észtország és Szlovénia előbbre végzett, Lengyelország, Csehország és Szlovákia pedig mögöttünk - mondta Alexa Noémi. (Korrupciós szempontból a legtisztább ország 10 pontot kap, a legkorruptabb nullát. Európában Magyarország a korrupciós ranglistán a 21. helyen áll.)

Alexa Noémi szerint a párt-és kampányfinanszírozás átláthatatlansága és az ezzel szorosan összefüggő túlbonyolított közbeszerzési rendszer továbbra is a hazai korrupció melegágya.

Az a tény, hogy korrupciós esetek csak rendkívül ritkán végződnek felelősségre vonással, erősítik azt a feltételezést, hogy a korrupt magatartás, ügyintézés és üzletvitel nem kockázatos Magyarországon. A szoros kapcsolati hálókon keresztül megvalósított korrupt tranzakciók a válságból való kilábalás és a gazdasági növekedés gátjává váltak - tette hozzá a TI Magyarország ügyvezető igazgatója.

Új-Zéland a legkevésbé korrupt ország

A Transparency International (TI) éves korrupciós listáját az idén a legkevésbé korruptnak minősített Új-Zéland vezeti, majd a sorban Dánia, Szingapúr és Svédország következik.

A szervezet kedden Berlinben közzétett éves jelentése szerint Szomália és Afganisztán a világ két legkorruptabb országa.

A korrupció ellen küzdő nemzetközi társadalmi szervezet idei listáján 180 ország szerepel. Az összehasonlító jelentés mindenekelőtt a közszféra korrupcióját méri, és elsősorban befektetők, üzleti, illetve kockázati elemzők véleményét tükrözi.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×