eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Szükség van megszorításra - de mindenki védené a maga területét

Mindenki tudja, hogy szükség van a megszorításokra, de senki sem akarja, hogy a kormány éppen tőle vegyen el pénzt. Orvosok, rendőrök, tűzoltók, vasutasok, mezőgazdászok, nagycsaládosok, a fogyatékkal élők és az állami gondozottak segítői, sportolók, valamint önkormányzati, felsőktatatási és egyházi vezetők szeretnék elérni, hogy az általuk felügyelt és féltett terület kimaradjon a 2010-es költségvetés népes számú károsultjainak táborából.

A kórházak 25,5 milliárd forintot kérnek, az egészségügyi tárca azonban csak 4,5 milliárdot ajánl. Ez kevés, ezért megkezdődött a demonstráció, egyelőre csak zöld zászlókkal és szalagokkal.

Az önkormányzatok jövő évi költségvetését 4,7 százalékkal, vagyis bruttó 120 forinttal kurtítja meg a kormány. Kósa Lajos debreceni városvezető emiatt október 10-re a parlament elé hívta a helyhatóságokat.

Az iskolák 60 milliárd forinttal lesznek szegényebbek jövőre - állítja a Pedagógusok Szakszervezete, amely nagygyűléseket szervez. A Magyar Rektori Konferencia követeli, hogy a kormány azonnal adjon ötmilliárd forintot az egyetemi klinikáknak. A Nagycsaládosok Országos Egyesülete a gyermekélelmezésre és a művészeti oktatásra előirányzott összeg csökkentése ellen tiltakozik. Kevesebb lesz a sérült gyerekek gyógypedagógiai nevelésére költhető pénz is, mivel csökkennek az oktatási normatívák, és ugyanígy érzékelhető a mozgáskorlátozottak, a siketek és a vakok költségvetési támogatásának mérséklése.

A kórházi gondozást kiváltó otthoni szakápolás támogatását 18, míg a haldoklókat ellátó hospice szolgáltatás finanszírozását 24 százalékkal csökkentik - hívta fel a figyelmet a Magyarországi Otthonápolási és Hospice Egyesület. Az állami gondozottak sem maradnak ki a szórásból: 24 helyett csak 21 éves korukig maradhatnak a nevelőotthonban, az otthonteremtési támogatást csak harminc éves korukig kaphatják meg, a családi pótlékot pedig nem gyűjtik össze nekik, hanem elköltik rájuk az intézmények.

A közösségi közlekedéstől - túlnyomórészt a MÁV-tól - 40 milliárd forintot von el a kormány. Ez ellen mások mellett a Közlekedési Dolgozók Országos Egyesülete is tiltakozik. A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete szerint a MÁV több ezer embert akar kirúgni a cégtől. A társaság ezt cáfolta.

A Magyar Tűzoltó Szövetség közölte, hogy az önkéntes egyesületeknek a tervezett 118,5 millió helyett 250 millió forintra, a hivatásos tűzoltóságoknak pedig egymilliárd forint plusztámogatásra volna szükségük ahhoz, hogy el tudják végezni a munkájukat. A Független Rendőr Szakszervezet szerint viszont az nem elfogadható, hogy a kormányzat 2007 és 2010 között összesen 20 ezer tiszthelyettes fizetésének megfelelő pénzt vont el a közbiztonság fenntartására jogosult szervezetektől.

A megszorítások szükségességét a Magyar Agrárkamara sem vitatja, azonban sokallják a tervezett 46 milliárd forintos megvonást. A falusi és agroturizmus személyijövedelemadó-kedvezményének eltörlése ellen a Magyar Leader Szövetség a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetséggel együtt emelte fel a szavát.

A sportolókra is szűk esztendő vár: a költségvetési tervezetben ugyanis a tavalyi előirányzathoz képest 500 millió forinttal kevesebb szerepel erre a célra. Mint ahogy valószínűleg kevesebb pénzt kapnak a történelmi egyházak is, amelyek vezetői Bajnai Gordon miniszterelnököt győzködik vélt igazukról.

A kormány azonban aligha lesz meggyőzhető, egyszerűen azért, mert "nincs mozgástere", magyarul nincs pénz, vagy mástól kell elvenni - ezt idejekorán egyértelmű tette Oszkó Péter pénzügyminiszter.

A megszorítások hosszú felsorolása után talán meglepő, hogy Szollár Domokos kormányszóvivő szerint jövőre másfél havi bérrel több marad az emberek zsebében. A Fidesz nem így gondolja. Navracsics Tibor frakcióvezető rövidre zárta a vitát: kijelentette, hogy hatalomra kerülésük esetén azonnal új költségvetést alkotnak.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×