eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Rácz Jenő: A kórházak plusz pénz nélkül nem élik túl a következő hónapokat

Nem tartja jogszerűnek Rácz Jenő, a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház főigazgatója, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár csak három hónap késéssel fizeti ki a kórházi teljesítményeket. A Magyar Kórházszövetség leendő elnöke szerint ugyanis ezzel az összes intézményt büntetik, nem csak azokat, amelyek visszaélnének a finanszírozással.

Az Országos Egészségügyi Pénztár gyakran bírálja a kórházakat azért, mert túlpörgetik teljesítményüket, vagyis papíron több beteget látnak el, hogy több pénzhez jussanak. A Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház főigazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: a pénztár csak három hónap késéssel fizeti ki a kórházak teljesítményét, mert ennyi idő szükséges ahhoz, hogy leellenőrizze az intézményeket.

Rácz Jenő ugyanakkor jogszerűtlennek nevezte, hogy az OEP azért tartja vissza a kórházak finanszírozását, mert azt feltételezi, hogy az intézmények trükköznek. A Magyar Kórházszövetség leendő elnöke szerint a szervezet ezzel azokat a kórházakat is bünteti, amelyek valós teljesítmény után igényelnék a pénzt.

Plusz pénz kell a túléléshez

A most működő finanszírozási rendszer előtt is létezett a teljesítményvolumen-korlát: akkor bizonyos számú beavatkozást száz százalékban támogatta az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, afölött pedig fokozatosan csökkent a finanszírozás, végül teljesen megszűnt. Az egészségügyi intézmények így előre megtervezhették a teljesítményüket és bevételeiket, ha pedig valamilyen okból - például egy járvány miatt - túlcsúsztak az ellátási korláton, még nem estek el teljesen a támogatástól - magyarázta Rácz Jenő.

A Csolnoky Ferenc kórház igazgatója úgy véli: jobb lenne továbbra is a korábbi rendszert alkalmazni. Hozzátette: mivel ismert a költségvetés, a jelenlegi helyzetben felesleges számháborút folytatni, ki kell mondani, hogy a finanszírozási év végéig, a következő két hónapban mennyi jut az egyes intézményeknek.

A támogatás megváltoztatásához jogszabályok átalakítására lenne szükség, ám ezek már csak az új, októberben induló finanszírozási évre vonatkozhatnának - magyarázta Rácz Jenő, aki szerint a kórházak túlélését éppen ezért most már csak plusz források bevonásával lehetne biztosítani.

Amit az év elején még meg lehetett volna többletpénz nélkül úszni, azt most már biztosan nem lehet. Ám a kérdést csak pénzzel nem lehet megoldani, nem véletlenül mondjuk már meglehetősen régen, hogy hozzá kell nyúlni a rendszerhez - fűzte hozzá a Magyar Kórházszövetség leendő elnöke.

Hanganyag: Mong Attila

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×