Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Szenzációs római leletre bukkantak a Duna mellett

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Pompei kivételével máshol alig lehet megfigyelni olyan pincelejáratot, amelyet a most befejeződött szőnyi ásatásokon találtak - mondta el az MTI-nek a feltárásokat vezető régész.

"Későbbi korokban az ókori építőanyagok nagy részét felhasználták. Ezért szenzációs, hogy a pince fala szinte teljes épségben megmaradt, kivehető a lépcsőzet lenyomata. A fal mindkét oldalán 3-3 fészek található, ahová a polcrendszert rögzítették" - tette hozzá Borhy László.

A régészetileg értékes lelet közelében egy fal tövében az időszámításunk szerinti 110-es évekből származó pénzérmékre bukkantak. A Traianus és Hadrianus császár képét viselő 4 érme egymás fölött helyezkedett el, mintha valaki egy erszényt vesztett volna el 1900 évvel ezelőtt.

Az ókori Brigetio a római birodalomhoz tartozó Pannonia tartomány négy légiótáborának egyike volt. A közel 6000 katona befogadására alkalmas tábor mellett létesült egy polgárváros, ennek központi részén, a szőnyi vásártéren folynak ásatások. 1992 óta az ELTE régész hallgatói itt töltik itt kötelező gyakorlatukat.

A pénzérmék mellett előkerült egy bronz tükör, több ruhakapocs, azaz fibula, egy egyiptomi embert ábrázoló szoborfej, valamint több mécses és edénytöredékek.

Az ásatás másik érdekessége az a római kori út, amelynek felső rétegét nagy méretű kőlapokkal fedték le. Ettől az úttól ötven méterre haladt egy másik, szintén burkolt utca. A következő években szeretnék még jobban megismerni az ókori polgárváros szerkezetét, és a keleti rész feltárását is tervezik.

A polgárváros feltárásával párhuzamosan folytatódik - egy tervezett áruház helyén - a hármas számú temető feltérképezése. Az utóbbi három hétben mintegy 120 sírt tártak itt fel, találtak egy épségben megmaradt csontvázat és egy szarkofágot. Valószínűleg ez a temető nem Brigetióhoz tartozott, inkább egy közeli kis falu lakosait temették ide, mert a leletek nagyon szegényesek - mondta el Borhy László.