eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Szenzációs római leletre bukkantak a Duna mellett

Pompei kivételével máshol alig lehet megfigyelni olyan pincelejáratot, amelyet a most befejeződött szőnyi ásatásokon találtak - mondta el az MTI-nek a feltárásokat vezető régész.

"Későbbi korokban az ókori építőanyagok nagy részét felhasználták. Ezért szenzációs, hogy a pince fala szinte teljes épségben megmaradt, kivehető a lépcsőzet lenyomata. A fal mindkét oldalán 3-3 fészek található, ahová a polcrendszert rögzítették" - tette hozzá Borhy László.

A régészetileg értékes lelet közelében egy fal tövében az időszámításunk szerinti 110-es évekből származó pénzérmékre bukkantak. A Traianus és Hadrianus császár képét viselő 4 érme egymás fölött helyezkedett el, mintha valaki egy erszényt vesztett volna el 1900 évvel ezelőtt.

Az ókori Brigetio a római birodalomhoz tartozó Pannonia tartomány négy légiótáborának egyike volt. A közel 6000 katona befogadására alkalmas tábor mellett létesült egy polgárváros, ennek központi részén, a szőnyi vásártéren folynak ásatások. 1992 óta az ELTE régész hallgatói itt töltik itt kötelező gyakorlatukat.

A pénzérmék mellett előkerült egy bronz tükör, több ruhakapocs, azaz fibula, egy egyiptomi embert ábrázoló szoborfej, valamint több mécses és edénytöredékek.

Az ásatás másik érdekessége az a római kori út, amelynek felső rétegét nagy méretű kőlapokkal fedték le. Ettől az úttól ötven méterre haladt egy másik, szintén burkolt utca. A következő években szeretnék még jobban megismerni az ókori polgárváros szerkezetét, és a keleti rész feltárását is tervezik.

A polgárváros feltárásával párhuzamosan folytatódik - egy tervezett áruház helyén - a hármas számú temető feltérképezése. Az utóbbi három hétben mintegy 120 sírt tártak itt fel, találtak egy épségben megmaradt csontvázat és egy szarkofágot. Valószínűleg ez a temető nem Brigetióhoz tartozott, inkább egy közeli kis falu lakosait temették ide, mert a leletek nagyon szegényesek - mondta el Borhy László.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×