eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Négypárti nyilatkozat született a szlovák nyelvtörvényről

Továbbította a szlovák parlament elnökének az államnyelvtörvényről aláírt négypárti nyilatkozatot az Országgyűlés elnöke. Lemondott a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatója. Kiírta a két országos kereskedelmi rádiós frekvenciára a pályázatot a médiahatóság. A nap hírösszefoglalója.

Továbbította a pozsonyi törvényhozás elnökének a szlovák államnyelvtörvény módosítását kérő, a parlamenti frakciók képviselői által aláírt nyilatkozatot Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke. A házelnök azt kérte Pavol Paskától, hogy a dokumentumot ismertesse a szlovák parlamenttel, annak valamennyi képviselőjével. A kezdeményező, a szabad demokrata Kóka János azt mondta: valamennyi diplomáciai és nemzetközi jogi eszközt meg kell ragadni annak érdekében, hogy a szlovák parlament még a szeptember elsejei hatálybalépés előtt visszavonja az államnyelvtörvényt. A dokumentumot Kóka Jánoson kívül a szocialista Kovács Tibor, a fideszes Németh Zsolt és a kereszténydemokrata Semjén Zsolt írta alá. A szlovák kormányfő visszautasította a magyar nyilatkozatot. Robert Fico azt mondta: a törvény nem csorbítja, inkább szélesíti a kisebbségi nyelvhasználati jogokat. A szlovák jogszabály a többi között arról rendelkezik, hogy a nyilvános érintkezésben szlovákul kell használni az ottani földrajzi elnevezéseket, az egészségügyi és szociális intézményekben pedig csak ott beszélhet a kiszolgáló személyzet magyarul a pácienssel, ahol legalább 20 százaléknyi magyar él.

Lemondott a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatója. Bajnai Gordon miniszterelnök elfogadta Laborc Sándor döntését, és érdemei elismerése mellett szeptember elsejei hatállyal mentette fel tisztsége alól. Laborc Sándor a kormányfőnek küldött levelében azzal indokolta döntését, hogy olyan visszásságokat tapasztalt az UD Zrt. ügyében folyó vizsgálat kezelésében, amelyek a feljelentés pontjainak többségében a nyomozás megszüntetéséhez vezettek. Mint írja: ez nem teszi lehetővé számára, hogy a jövőben teljes értékű munkát folytasson. A miniszterelnök Balajti Lászlót, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat jelenlegi főigazgatóját nevezné ki Laborc Sándor helyére. A Fidesz szerint a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatója pártpolitikai célokra használta a szolgálatokat. Demeter Ervin, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője az InfoRádióban úgy vélte: csak idő kérdése, hogy Laborc Sándort gyanúsítottként hallgassák ki az UD Zrt.-hez kapcsolódó ügyben. -A cég neve az adatgyűjtési ügy szeptemberi nyilvánosságra kerülésekor vált ismertté. A rendőrség magántitok jogosulatlan megismerése, államtitoksértés és számítógépes rendszer feltörése miatt indított eljárást, de ezekben, és az azóta kezdett többi ügyben is megszüntették a nyomozást az illetékes hatóságok.

Augusztus 1-jétől lehet pályázni a Nemzeti Energiatakarékossági Programban a lakosság energiahatékonysági beruházásaira. A Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium összesen 1,5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást biztosít erre a célra. A minisztérium közölte: az idén 4 féle pályázat adható be; az érdeklődők a Sikeres Magyarország hitelrendszer keretében további összesen 15,1 milliárd forint kedvezményes kamatozású hitelt nyerhetnek el.

Az Alkotmánybírósághoz fordult egy szeptembertől hatályos, VI. kerületi rendelet miatt az Újkorcsoport. A civil szervezet azt a határozatot kifogásolja, amelynek értelmében a szórakozóhelyek csak este 10 óráig tarthatnak nyitva Terézvárosban. Kaderják Dániel, az Újkorcsoport elnöke azt mondta: álláspontjuk szerint az önkormányzat visszaél a rendeletalkotás jogával, a vendéglátóipari egységek pedig tönkremennek, és ez akár 100 millió forint adókiesést is okozhat a kerületnek. A szervezet azt várja az Alkotmánybíróságtól, hogy megállapítsa: a nyugalomhoz való jog mellett létezik-e a kulturált szórakozáshoz való jog. A terézvárosi rendelet miatt korábban a Főpolgármesteri Kabinet is aggodalmát fejezte ki. A testület szerint veszélybe kerülhet a Pesti Broadway, de akár az egész főváros kulturális arculata.

Kiírta a két országos kereskedelmi rádiós frekvenciára a pályázatot a médiahatóság. A távirati iroda információi szerint változott a fizetendő koncessziós díj mértéke; az első évre a terveknek megfelelően 350 és 700 millió forint közötti ajánlattal lehet pályázni, utána azonban - a korábban kért 10-15 helyett - a nettó árbevétel 8 százalékát meghaladó összeget kell megajánlaniuk a pályázóknak a 200 milliós alapdíj fölött.

Nem jelentene valódi megoldást a Főpolgármesteri Kabinet szerint a Margit híd kiváltására egy katonai pontonhíd, így az nem épül meg. Nyáry Krisztián, a városháza kommunikációs igazgatója a testület tanácskozása után közölte: az ideiglenes híd áteresztő képessége rendkívül kicsi - óránként 100-200 autó hajthatna át rajta -, miközben a Margit hidat naponta átlagosan 50-60 ezer autó használja. A Margit hidat augusztus 21-én zárják le az autóforgalom elől.

Ezernél is több építőipari cég esetében indítottak végelszámolást az első félévben - közölte az Opten céginformációs vállalat stratégiai igazgatója. Csorbai Hajnalka az InfoRádióban hozzátette: ez csaknem 50 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×