eur:
401.57
usd:
367.7
bux:
74264.68
2024. október 14. hétfő Helén

Sokasodnak a fekete felhők az SZDSZ fölött

A vasárnapi elnökválasztás nem csillapította a kedélyeket, az esemény után alapítók és támogatók közül tucatnyian jelentették be, hogy kilépnek a 20 éves rendszerváltó pártból. Egymást követik a korábbi pártvezetést rosszalló és az új elnököt bíráló nyilatkozatok, miközben a párt lemorzsólódásáért a frakció valamint a korábbi elnök egymásra mutogat.

 Az SZDSZ sikertelen politizálását legélesebben a június 7-i európai parlamenti választás mutatta meg. A 20 éves rendszerváltó párt nem bukott ekkorát fennállása óta, alig több mint 2%-ot ért el a voksoláson, így nem szerzett mandátumot.

Fodor Gábor pártelnök utána lemondott. Vasárnapi leköszönőbeszédében a frakció iránti ellenérzését osztotta meg a párt rendkívüli tisztújító küldöttgyűlésen résztvevőkkel, illetve azt, hogy lemond parlamenti mandátumáról ősszel. A politikus azt kifogásolta, hogy ellenzéki pártként az SZDSZ parlamenti frakciója szinte minden fontos döntésnél a kormánypárttal együtt szavaz.

"Meggyőződésem, hogy az SZDSZ választási felelősségében súlyos a felelőssége mindazoknak, akik fontosabbnak tartották a cselekvőképtelen kormány melletti kiállást, az SZDSZ-t és az országot gúzsba kötő helyzet fenntartását, mint a forgatókönyv egyes lépéseinek véghezvitelét. Felháborodva látom, hogy a párt többségének akaratával, szakértőink véleményével hogyan fordul szembe a frakció törvénye, ahogy az a vagyonadó szavazásánál történt" - mondta.

Fodor Gábor gyakorlatilag pénteki búcsú-sajtótájékoztatójának mondandóját ismételte meg. Akkor Kóka János parlamenti frakcióvezető közleményben tudatta: elég lett volna, ha Fodor Gábor annyit mond: lemond, mert elnöksége alatt tönkrement az SZDSZ.

Szerinte a parlamenti frakció az egyetlen működő testülete az SZDSZ-nek. Kóka János azonban nemcsak a korábbi, hanem a jelenlegi elnöknek, Retkes Attilának is szúrja a szemét. Megválasztását követő első beszédében távozásra szólította fel Kóka Jánost.

"Megválasztott legitim elnökként szeretném megkérni Kóka Jánost, hogy a lehető legrövidebb idő alatt mondjon le frakcióvezetői tisztségéről." - mondta.

Kóka Jánosnak azonban esze ágában sincs lemondani. Párttársa, Pető Iván szerint erre nincs is semmi oka, hiszen az új elnök még nem is dolgozott politikussal. A hosszú ideje a nyilvánosság elől elvonuló SZDSZ-alapító egyébként az InfoRádiónak azt mondta: 2010-ben nem indul az országgyűlési választásokon, mert ez az SZDSZ már nem az az SZDSZ, amelyet sokadmagával életre hívott.

"Én magamban eltemettem az SZDSZ. A Retkes Attilával vezetett politikai szervezetnek pedig nincs jövője." - jósolta.

Egy másik alapító is eltemette az SZDSZ-t. Somogyi János korábban úgy nyilatkozott: szégyenkezik a párt miatt, amely ma már csak a globális tőke érdekeinek helytartója. Úgy fogalmazott: az SZDSZ már beteljesítette küldetését, nem baj, ha elsüllyed, sőt nem is hagy űrt maga után.

"Nagyon messzire került attól az eredeti elgondolástól, ami miatt mi alapítók annak idején létrehoztuk ezt a pártot, és nagyon káros most a tevékenysége."- mondta Somogyi János.

Béki Gabriella, aki három politikustársával együtt lemondott ügyvivői posztjáról, azt hangsúlyozta az InfoRádiónak, hogy bízik az új pártvezetésben, de elismeri, hibázott, amikor asszisztált a Gyurcsány-kormány osztogató politikájához.

"A felelősségem abban áll, hogy a saját véleményemet nem tudtam elfogadtatni." - gyakorolt önkritikát Béki Gabriella.

Retkes Attila a korrupciós ügyekért, a magyarság, a határon túli magyarok, és a vidék mellőzéséért, illetve a párt egyes vezetőinek arroganciájáért bocsánatot kért. Szerinte ezekért az elmúlt 20 év összes szabad demokrata vezetője felelős. Az új elnök nem is sejtette mekkora ellenérzést vált ki a párt "nagy öregjeiből".

Tucatnyi alapító, támogató, és az egykori demokratikus ellenzék több tagja is kilépett a pártból, akik már nem tudnak közösséget vállalni ezzel az SZDSZ-szel.

Konrád György író a távirati irodának azt mondta: Retkes Attilának nyegle modorral beszélt az elődeiről, akiket ő viszont nagyra tart. Hozzátette, az sem nyerte el a tetszését, hogy a pártelnök olyan dolgokért kért bocsánatot, amelyeket nem ő tett, így ez a bocsánatkérés valójában váddá alakult át.

Most tehát az látszik, hogy az új elnökkel, és az új ügyvivői testülettel nem csillapodnak a kedélyek, hanem újabb indulatok kerültek a felszínre az amúgy is belső viszályok miatt folyamatosan morzsolódó SZDSZ-ben, amelyben továbbra is önálló életet él a parlamenti frakció.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×