Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Gál Kinga: A szlovák nyelvtörvény ellentétes az uniós alapelvekkel

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Idejétmúltnak és kisebbségellenes hangulatot keltőnek nevezte a frissen elfogadott szlovákiai nyelvtörvényt Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti delegációjának kisebbségi és emberi jogi szakértője az MTI-hez szerdán Brüsszelben eljuttatott közleményben.

"A szlovák nyelvtörvény nyíltan szembemegy az Európa Tanács kisebbségvédő dokumentumaival, és ellentétes az uniós alapelvekkel" - hangsúlyozta Gál Kinga. "Ez a törvény hátrányos helyzetbe hozza a kisebbségi nyelven beszélőket Szlovákiában, így különösen a szlovákiai magyar közösséget."

Az újjáválasztott EP-képviselő úgy vélte, "a törvény diszkriminatív jellege miatt mind az uniós intézményeknek, mind az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kisebbségi főbiztosának konkrét lépéseket kell tennie, mivel azt a kisebbségek, így a szlovákiai magyarok sérelmére alkalmazzák".

Gál Kinga jelezte: erre már a törvény elfogadása előtt felhívta az uniós intézmények és az EBESZ-főbiztos figyelmét. Bejelentette, hogy konkrét kérdéssel és megkereséssel fordul az illetékes uniós biztoshoz, valamint az Európa Tanács és az EBESZ kisebbségvédelmi szerveihez, "amit a magyar külügyminisztérium is megtehetne" a közlemény szerint.

"Ha a törvény jelenlegi formájában kerül alkalmazásra a kisebbségek, illetve a szlovákiai magyarok sérelmére, a luxemburgi székhelyű Európai Bíróság előtti fellépés is megfontolandó" - tette még hozzá Gál Kinga.