eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Gál Kinga: A szlovák nyelvtörvény ellentétes az uniós alapelvekkel

Idejétmúltnak és kisebbségellenes hangulatot keltőnek nevezte a frissen elfogadott szlovákiai nyelvtörvényt Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti delegációjának kisebbségi és emberi jogi szakértője az MTI-hez szerdán Brüsszelben eljuttatott közleményben.

"A szlovák nyelvtörvény nyíltan szembemegy az Európa Tanács kisebbségvédő dokumentumaival, és ellentétes az uniós alapelvekkel" - hangsúlyozta Gál Kinga. "Ez a törvény hátrányos helyzetbe hozza a kisebbségi nyelven beszélőket Szlovákiában, így különösen a szlovákiai magyar közösséget."

Az újjáválasztott EP-képviselő úgy vélte, "a törvény diszkriminatív jellege miatt mind az uniós intézményeknek, mind az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kisebbségi főbiztosának konkrét lépéseket kell tennie, mivel azt a kisebbségek, így a szlovákiai magyarok sérelmére alkalmazzák".

Gál Kinga jelezte: erre már a törvény elfogadása előtt felhívta az uniós intézmények és az EBESZ-főbiztos figyelmét. Bejelentette, hogy konkrét kérdéssel és megkereséssel fordul az illetékes uniós biztoshoz, valamint az Európa Tanács és az EBESZ kisebbségvédelmi szerveihez, "amit a magyar külügyminisztérium is megtehetne" a közlemény szerint.

"Ha a törvény jelenlegi formájában kerül alkalmazásra a kisebbségek, illetve a szlovákiai magyarok sérelmére, a luxemburgi székhelyű Európai Bíróság előtti fellépés is megfontolandó" - tette még hozzá Gál Kinga.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×