eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

A magyarok a hosszú kocsisorban érzik magukat, miközben a buszsávban előzik őket

Tudás, szorgalom, teljesítmény - a Közjó és Kapitalizmus Intézet felmérése szerint a magyar emberek hisznek ezekben az értékekben, ugyanakkor azt gondolják, hogy ezekkel nem lehet előrejutni. Az InfoRádió Aréna című műsorában az intézet kuratóriumának és ügyvivői testületének tagja elmondta: a legtöbben úgy gondolják, hogy Magyarországon csak a másik átverésével lehet érvényesülni.

Magyarországon az emberek úgy érzik, hogy egyre hosszabb a kocsisor, miközben a sikeresek a buszsávban előzik őket - olvasható a Közjó és Kapitalizmus Intézetének felmérésében, amelyből kiderül: a magyarok hisznek a szorgalomban, a becsületben, a tudásban és a teljesítményalapú elismerésben, de úgy gondolják, hogy ezek nem azok az erények, amelyekkel érvényesülni lehet a mindennapokban.

Az intézet kuratóriumának és ügyvivő testületének tagja az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: az emberek többsége úgy véli, hogy ma Magyarországon a tanulás, a becsület és a szorgalom nem érték, és csak a másik átverésével lehet érvényesülni.

A magyar néplélekre jellemző néhány olyan vonás, amelyek komoly problémát fognak jelenteni, ha egy jól működő kapitalizmust akarunk kiépíteni - fogalmazott Szepesi Balázs, aki szerint ilyen a kockázatvállalástól való ódzkodás, és az, hogy a magyar társadalom rendkívül materialista, illetve hedonista - vagyis az anyagi jólét az, amiben hisz.

Magyarországon a történelem során eddig mindig egy importált intézményrendszer működött - mondta a szekértő, aki kiemelte: már a török hódoltság idején is kialakultak - Bibó István szavaival élve - a szabadság kis körei a dél-magyarországi városokban, ahol megtanultak a törökökkel együtt élni, és ugyanez volt megfigyelhető a Habsburgok idején is.

Hangsúlyozta: Magyarországon csak ritkán forrtak ki maguktól az intézmények, és általában az éppen aktuális elit egy jó modellt importált és alkalmazott - ez még mindig igaz. Magyarországon nem arról gondolkodtak, hogy milyen magyar kapitalizmust vagy másfajta rendszert kellene felépíteni, hanem arról, hogy milyen intézményeket kéne máshonnan átvenni - mondta Szepesi Balázs.

Hanganyag: Mong Attila

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×