eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Cséfalvay: Az ingatlanadó újabb sarc a sarcok között

Az adócsomag iránya nem rossz, ám nem eléggé serkenti a foglalkoztatást és a növekedést - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Cséfalvay Zoltán, az Andrássy Gyula Német Nyelvű Egyetem tanára.

A kormány által beterjesztett adócsomag iránya nem rossz, hiszen csökkenti a foglalkoztatásra rakodó terheket, miközben előnyben részesíti a vagyoni, valamint a fogyasztási típusú adókat - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában az Andrássy Gyula Német Nyelvű Egyetem tanára.

Cséfalvay Zoltán azonban hozzátette: a probléma az, hogy a csomaggal nullszaldós egyenleg jönne ki, és a növekedést serkentő elemek is nagyon gyengék benne. Úgy véli: az adóra vonatkozó döntések sem a foglalkoztatásra, sem pedig a növekedésre nem lesznek élénkítő hatással. Ahhoz, hogy ez megvalósuljon, még több rendszerhez kell hozzányúlni, amit most nem tesz meg a kormány - tette hozzá az egyetemi tanár.

Az állami vezetők fizetésének maximalizálásáról Cséfalvay Zoltán elmondta: ez szimpatikus lépésnek tűnik, de nincs jelentős pénzügyi hatása. A kérdés valójában az, hogy szükség van-e ennyi állami intézményre - véli az egyetemi tanár, aki szerint a valódi rendszerszerű átalakítás akkor valósulna meg, ha a kormány végiggondolná az állami feladatokat, és azt, hogy azokhoz mennyi ember és intézmény kell.

Ingatlanadó: így nem

Akkor van helye az ingatlanadónak, ha az egész államháztartási és önkormányzati finanszírozási rendszer is átalakul. Ám úgy bevezetni ezt az adóterhet, ahogy most tervezik, nincs értelme - mondta az Andrássy Gyula Németnyelvű Egyetem tanára.

Cséfalvay Zoltán szerint a "fizessenek a gazdagok" logikájának alkalmazása miatt az ország gazdasági válságba sodródott, ráadásul sikerült vele egymásnak ugrasztani a társadalmi csoportokat is: mindenki a másik zsebében turkál, ez azonban nem vezet sehová.

A szakértő nemrégiben részt vett a Jövőkép című vitairat összeállításában, amellyel kapcsolatban elmondta: az anyag szerkesztői amellett érvelnek, hogy az önkormányzatoknál maradjon sokkal több helyi forrás, ehhez azonban erős állami kontroll kapcsolódna.

Így meg lehetne találni az ingatlanadó helyét is a rendszerben, ám úgy, ahogy a kormány most tervezi, értelmetlen bevezetni. Ez nem több, mint egy újabb sarc a sarcok között - fűzte hozzá az Andrássy Gyula Németnyelvű Egyetem tanára.

Hanganyag: Mong Attila

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Tombol az ingatlanválság Nyugaton - aggódjunk a magyar projekthitelek miatt?

Tombol az ingatlanválság Nyugaton - aggódjunk a magyar projekthitelek miatt?

A home office miatti alacsony kihasználtság, a megemelkedett finanszírozási költségek és a gazdasági növekedés visszafogottsága válságba taszította a kereskedelmi ingatlanok, köztük az irodák piacát a fejlett országokban. Különösen az USA-ban és Németországban pánikolt be emiatt a részvénypiac, elég a New York Community Bank és a Pfandbriefbank zuhanására gondolni, amelyeknek nagy a hitelkitettségük ezen a területen. De mi a helyzet Magyarországon? Aggódhatunk mi is a kereskedelmi ingatlanokra felvett projekthitelek miatt? Az MNB ezen a héten közzétett Kereskedelmiingatlan-piaci jelentésének a megállapításait foglaljuk most össze erről, további információkért pedig érdemes eljönni a Portfolio május 14-ei Hitelezés 2024 konferenciájára, amelyen a piaci szereplők is értékelik a helyzetet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×