eur:
389.66
usd:
363.21
bux:
68186.42
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Négy év vita és várakozás

Még 2007 nyarán döntött az egészségügyi tárca a szentesi légimentő-bázis építése mellett. A beruházás heves viták és állandó csúszások mellett zajlott. A helyzet odáig fajult, hogy egy vállalkozó felajánlotta jakabszállási repülőterét, végül a minisztérium tavaly úgy döntött: ideiglenesen a szolnoki katonai repülőtérről biztosítják a dél-alföldi régióban a légi mentést szeptembertől.

A Dél-Alföld az egyetlen régió, amely a légi mentés szempontjából évek óta lefedetlen terület az országban. A környező települések 2004 óta lobbiztak a beruházás megvalósításáért, mire 2007 januárjában született egy szándéknyilatkozat Szentes és az Országos Mentőszolgálat között az építésre.

Ezt erősítette meg pár hónappal később, nyáron Horváth Ágnes akkori egészségügyi miniszter, így hivatalossá vált, Szentes lehet a régió légi mentési központja. Ezután egy kapavágás sem történhetett abban az évben, bár úgy volt, hogy szeptemberben elkezdődik az építkezés, azonban a közbeszerzést nem írták ki.

A tárca és a Légimentő Kht. között amiatt bontakozott ki vita, hogy a közbeszerzéshez kell-e fedezeti igazolás vagy sem. Az Egészségügyi Minisztérium eközben novemberre ígérte a tendert, később Horváth Ágnes helyesbített, és már 2008 elejéről beszélt.

A bizakodók 2008 húsvétra, Horváth Ágnes nyár végére várta a munkák befejezését, de a közbeszerzési pályázat kései, júliusi meghirdetésével csúszott az építkezés. Szirbik Imre, Szentes polgármestere úgy számolt, hogy 2008 decemberében átadhatják a légibázist.

Az idő teltével az ígéretek sora és az aggodalom egyre csak nőtt a régióban, a helyzet odáig fajult, hogy egy vállalkozó felajánlotta jakabszállási magánrepterét, hiába, mert a minisztérium végül tavaly szeptemberben úgy döntött: ideiglenesen a szolnoki katonai reptérről biztosítja a dél-alföldi régióban a légi mentést.

Tavaly decemberre aztán elkészült a szentesi légibázis, de akkor az engedélyeztetések késleltették az átadást. A megnyitót ezért tették ez év elejére.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×