eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Átadták az ország legkorszerűbb légimentő-bázisát

Átadták hétfőn a szentesi légimentő-bázist, amely - mint azt Budai Bernadett kormányszóvivő az ünnepi eseményen hangoztatta - az ország legkorszerűbb ilyen létesítménye, s a légi mentés feltételeit Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megyében, valamint Jász-Nagykun-Szolnok megye déli részén biztosítja.

Az ország hetedik légimentő-bázisa széleskörű összefogás eredményeként jött létre, az építés költségéhez az Egészségügyi Minisztérium mellett, politikai hovatartozástól függetlenül hozzájárultak a térség önkormányzatai is - mondta a kormányszóvivő.

Székely Tamás egészségügyi miniszter hangsúlyozta: a szentesi bázis működésével a korábbi 60 százalékról 85 százalékra nőtt az országban a 15 percen belül mentőhelikopterrel elérhető területek aránya.

A szentesi légibázis megépítése évek óta húzódott. 2007 augusztusában döntöttek arról, hogy a Csongrád megyei városban építik meg a hetedik bázist.  Az Országos Mentőszolgálat Légimentő Kht.-ja Szentesen kívül hat helyen tart fenn légimentő központot: Miskolcon, Debrecenben, Budapesten, Balatonfüreden, Sármelléken és Pécsen.

Túri Péter, a Légimentő Kht. ügyvezetője elmondta, a bázis három hónap alatt épült föl osztrák tervek alapján. A bázis a fűtött hangár mellett egészségügyi és műszaki raktárral, önálló fénytechnikával és saját töltőállomással is rendelkezik. Négyen teljesítenek egész évben folyamatos szolgálatot: egy pilóta, egy orvos, egy mentőtiszt és egy műszaki szakember - mondta az igazgató.

A következő években 11,5 milliárd forintot fordítanak a mentés korszerűsítésére. Az összegből, a légimentő-bázisok korszerűsítése mellett, új földi mentőállomásokat alakítanak ki, többet felújítanak, eszközöket szereznek be és javítják a járműpark állapotát - közölte a tárcavezető.

Korábban Túri Péter az InfoRádiónak elmondta: a légibázisok helikopterei tudnának éjszaka is menteni, a bázisok azonban erre alkalmatlanok. Az egészségügyi tárca tavaly tavasszal tett ígéretei szerint a megfelelő világítás európai uniós forrásból épül majd ki.

A mentőhelikopterek karbantartását Ausztriában végzik el, az osztrákok pedig a munkálatok idejére cserejárműveket biztosítanak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×