eur:
390.95
usd:
366.16
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Nagy bajban lesznek idén a települések

Jelenleg 219 helyhatóságnál van szükség adósságrendezésre - írja a Népszabadság az önkormányzatok helyzetével foglalkozva; a Magyar Nemzetnek települési vezetők azt mondták: minden eddiginél súlyosabb működési gondokra számítanak idén. Lapszemle.

A 23 megyei jogú városból öt, a 287 kisvárosból 39, a 2800 községből 175 esetében zajlik adósságrendezési eljárás. A kistelepüléseken nincsenek tartalékok, eladható ingatlanok, saját bevétel, és itt érzik leginkább a normatív támogatások rendszerének visszásságait. Azt például, hogy a kötelező feladatok ellátását egyre kevésbé fedezik a fejkvóták - mondta Gyenesei István a Népszabadságnak.

Az önkormányzati miniszter szerint a nagyok egyelőre állják a sarat, de néhány helyen az eladósodás már riasztó. Gyenesei úgy látja, megérett a helyzet arra, hogy újragondolják az állam és az önkormányzatok közötti feladatmegosztást.

A Magyar Nemzet által megkérdezett önkormányzati vezetők állítják, minden eddiginél súlyosabb működési gondok várhatók idén. Szerintük kitörési pontot a hazai, de főként az uniós pályázatok jelenthetnek; ebből fejlesztenek, miután a központi támogatás már a kiadások fedezésére is kevés.

A lap arról is beszámol, hogy túlélésre rendezkednek be 2009-ben a Csongrád megyei önkormányzatok. A forrásmegvonások és a normatívák csökkentése miatt a települések idén még a tavalyinál is szűkösebb költségvetésre számíthatnak, ráadásul a nekik szóló pályázati támogatások mértéke 40 százalékkal csökkent, és a beadás feltételeit is szigorították. Az Állami Számvevőszék szerint országszerte az önkormányzatok kétharmada, azaz 2000 település sodródhat csődközelbe.

Hanganyag: Litauszky Balázs

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nagy Sándor Gyula: latinos hiszti miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nagy Sándor Gyula: "latinos hiszti" miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nem mond le hivataláról Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök, aki azt követően helyezte kilátásba távozását, hogy felesége ellen vizsgálat indult egy korrupciós ügyben. Nagy Sándor Gyula, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára szerint ez az ügy egy tízéves, a kormányfő és családja számára rendkívül megterhelő folyamat egyik állomása, ezért négy napra el is csendesedett az ország vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Záporoznak a fontos adatok - Ütik a tőzsdéket

Záporoznak a fontos adatok - Ütik a tőzsdéket

Európában a Volkswagen kedvezőtlen számait követően az autógyártók vezették az esést, ezt követően pedig az amerikai tőzsdék is egyre nagyobb mínuszban vannak a vártnál kedvezőbb béradatok publikálását követően. A befektetők eközben már a piaczárást követő gyorsjelentésekre is figyelnek a holnapi kamatdöntés előtt: az Amazon, az MAD, és a Supermicro egyaránt a keddi zárást követően teszi közzé legfrissebb számait.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×