eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 12. szombat Miksa

A poharunkban köthet ki a szemétbe dobott gyógyszer

Magyarországon a lakosság a gyógyszerhulladék egyharmadát dobja a kijelölt konténerekbe, de az évi 600 tonnás mennyiség kétharmada még mindig a háztartási szemétbe kerül - számolt be a 2,5 éve folyó maradékgyógyszer-begyűjtés adatairól a tevékenységet koordináló Recyclomed Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Minden doboz eladott gyógyszer után 40 fillért fizet az értékesítő arra a célra, hogy a megvásárolt, de fel nem használt készítmények ne a háztartási hulladék között végezzék, mert ezzel szennyeznék a környezetet.

A 120 millió forintnyi bevételből kell megoldani a feleslegessé vált gyógyszerek visszagyűjtését és biztonságos megsemmisítését.

A tevékenységet végző Recyclomed Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta: működésük első évében 220 tonna gyógyszert kellett megsemmisíteni, a másodikban azonban már csak 170-et, és az idei évre sem számolnak többel.

A kidobott készítmények 80 százaléka tabletta vagy kapszula, a többi 20 százalékban azonban minden gyógyszertípus megtalálható. Ezeket a dorogi és a győri hulladékégetőben semmisítik meg - közölte Miklósi András, a cég ügyvezetője.

A gyógyszerek visszagyűjtését szabályosan, de jórészt kényszerből végzik a patikusok - mondta a Magyar Gyógyszerészkamara főtitkára, hozzátéve: vannak olyan patikák is, ahol tanácsot is adnak, amikor visszaveszik a szükségtelenné vált medicinákat.

Zalai Károly hozzátette: nem volt példa arra, hogy folyadékok miatt kémiai reakció indult volna el a gyűjtődobozokban.

A kidobott gyógyszer veszélyei

A háztartási hulladékba tett vagy a WC-n lehúzott gyógyszerek hatóanyaga belemosódhat a talajvízbe és visszakerülhet a háztartásokba a csapvízzel - figyelmeztetett a Magyar Gyógyszergyártók Szövetsége Környezetvédelmi Bizottságának elnöke.

Hozzátette: a női nemi hormonokat tartalmazó fogamzásgátlók különösen veszélyesek, mert megváltoztatják azoknak az élőlényeknek a nemi irányultságát, aktivitását és szaporodóképességét, amelyeknek a szervezetébe kerülnek - közölte Ódor Erzsébet.

Óvatosan kell bánni az antibiotikumokkal is, de a szakember szerint az a legjobb, ha minden fel nem használt gyógyszert a begyűjtőhelyre viszünk.

Hanganyag: Todra Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Kijött a sodrából a német kancellár, és magához ragadta a mikrofont

Ritkán látott jelenet zajlott le a német Bundestagban. Friedrich Merz, az ellenzéki konzervatív CDU elnöke azzal vádolta a kormányt, hogy korábbi ígérete ellenére nem szállít fegyvert Izraelnek. Ennek nyomán a kancellár, Olaf Scholz a krónikák szerint olyat tett tett, amire nemigen volt példa több mint három éve tartó hivatali idejében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×