eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

"A határnyitás az ország közös politikai teljesítménye"

Legenda, hogy az egykori miniszterelnök, Horn Gyula 1989-ben külügyminiszterként egymaga döntött az osztrák-magyar határ megnyitásáról - mondta az InfoRádiónak Oplatka András történész-újságíró, aki szerint ez az ország közös politikai teljesítménye volt.

Az egyik, Nyugat-Németországban is élő legenda, hogy Horn Gyula, az akkori külügyminiszter döntött és nyitotta ki a határt - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Oplatka András, hozzátéve: a politikusnak valóban jól felfogott és nem jelentéktelen szerepe volt a határnyitásban.

Nincs azonban olyan kormány, amelyben a külügyminiszter egyedül dönt el ilyen kérdéseket, és utasítja a belügyminisztert, hogy mit tegyen vagy mit ne - hangsúlyozta a történész-újságíró.

Az Egy döntés története - a magyar határnyitás című könyv szerzője hangsúlyozta: a határnyitás az ország közös politikai teljesítménye volt, amelyben az MSZMP-nek alig volt szava. A Németh Miklós vezette kormány ugyanis 1989 késő nyarán lényegében már független volt a pártvezetőségtől.

A kollektív teljesítménybe azonban beletartozott az akkor már aktív és Nyugat-Európában is jegyzett ellenzék - mondta az újságíró, aki szerint 1989 nyarán már szóba sem került a keletnémet kormány azon követelése, hogy Magyarország küldje vissza vagy toloncolja ki a keletnémet menekülteket. Ez a szakértő szerint az ellenzéki kerekasztal tárgyalásoknak köszönhető, és annak, hogy az ország 1990 tavaszán már a szabad választások előtt állt.

Tragédia is lehetett volna a piknikből

Az 1989. augusztus 19-én megrendezett Páneurópai Piknik kapcsán a történész-újságíró elmondta: ez elsősorban civil szerveződés volt, amelyet a magyar kormány "potyautasként" használt fel, hogy megnézze: miként reagál a Szovjetunió egy kisebb határnyitásra.

Könyvében a szerző utal arra is, hogy a Sopronban megtartott esemény szervezésébe hibák csúsztak, mert állami oldalról nem mindenkinek volt világos parancsa és utasítása. Szerinte a határőrség helyszínen tartózkodó alezredesének józan eszén múlt az, hogy félreállt csapatával és átengedte a keletnémeteket.

Oplatka András úgy véli: tragikus eseményekre is sor kerülhetett volna.

Hanganyag: Mong Attila

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kiszivárgott Trump súlyos terve, máris újabb segélyt kaphatnak az ukránok - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Kiszivárgott Trump súlyos terve, máris újabb segélyt kaphatnak az ukránok - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 07:20
×
×
×
×