Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Lövétei: Kisebbségi kormányzásban eseti politikai kompromisszumokra van szükség

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A kisebbségi kormányzás idején eseti politikai kompromisszumokkal lehet a törvényeket elfogadtatni - mondta az InfoRádióban Lövétei István alkotmányjogász. A szakértő hozzátette: ilyen esetekben a kormány mozgástere és cselekvési képessége jelentősen gyengül.

A kisebbségi kormányzás azt jelenti, hogy a kormány mögött nem áll egy, az 50 százalékot mindig garantálni tudó többség, így sokkal nehezebb a törvényjavaslatokat elfogadtatni, ahhoz eseti politikai kompromisszumokra van szükség - mondta az InfoRádiónak Lövétei István alkotmányjogász.

Az effajta kormányzás idején a kormány mozgástere szűkül, cselekvési képessége pedig jelentősen meggyengül - fűzte hozzá a szakértő.

Az alkotmányjogász közölte: a kisebbségi kormányzás feltétele, hogy az ellenzék valamilyen mértékben elfogadja a helyzetet, és esetről esetre hajlandó legyen együttműködni, megszavazni bizonyos javaslatokat.

Lövétei István szerint Magyarországon egy kisebbségi helyzetbe kényszerült kormány helyzete azért is nehéz, mert a jogszabályalkotás rendje nagyon törvénycentrikus: még egy egészen kis módosításhoz is többségre van szükség.

Éppen ezért kétséges, hogy lehet-e hosszú időn át kisebbségben kormányozni az országot - jelentette ki az alkotmányjogász.

Hanganyag: Sánta András