eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Lövétei: Az alkotmányjog nem ismeri a kisebbségi kormány fogalmát

Jelenleg Magyarországon kisebbségi kormány akkor jön létre, ha a szabad demokrata miniszterek és államtitkárok lemondanak posztjukról, azonban az alkotmányjog nem ismeri a kisebbségi kormány fogalmát - mondta el Lövétei István alkotmányjogász az MTI érdeklődésére hétfőn.

"Ilyen kategória az alkotmányjogban, mint kisebbségi kormány, ilyen nincs, az alkotmányjog szerint csak kormány van", és az (...) politikai kategória, hogy a parlamentben a kormánynak nincs meg a stabil többsége" - közölte az alkotmányjogász.

Azon túl, hogy a megüresedő tisztségekre új embereket kell kinevezi és átalakítani a minisztériumok struktúráját, a kormány "mögül eltűnik" a törvényhozáshoz szükséges matematikai többség, ami ahhoz kell, hogy a benyújtott törvényjavaslatokat megszavazzák - ismertette Lövétei István, aki hozzátette: a magyar jogszabályalkotás nagyon törvénycentrikussá vált, márpedig a törvényhozásban a legegyszerűbb módosításokhoz is meg kell legyen a többség.

Hozzátette: alkotmányjogilag a kormány attól még, hogy kisebbségben kormányoz, legitim, és akár a következő - két év múlva esedékes - parlamenti választásokig is hivatalban maradhat.

Megjegyezte ugyanakkor, hogy a politikai legitimáció más, hiszen a március 9-i népszavazás eredményeként "a klasszikusan értelmezett politikai legitimáció nincs meg".

Az "igazi" kisebbségi kormányzás olyan parlamenti demokráciákra igaz, ahol nem ennyire kétpólusú a politikai összetétel - mutatott rá az alkotmányjogász. Lövétei István szerint az "igazi kisebbségi kormányzás feltétele az kellene hogy legyen, hogy a kormány és a legnagyobb ellenzéki párt esetileg megállapodik", vagyis egyes törvényi szavazásoknál az ellenzék támogatja a kormány javaslatait.

Az SZDSZ ügyvivő testülete hétfői ülésén egyhangúlag úgy döntött, hogy miután Gyurcsány Ferenc szombati beszédével felmondta a közös koalíciós reformprogramot, ezzel pedig a szocialisták és liberálisok koalíciós megállapodását, a Szabad Demokraták Szövetsége a továbbiakban nem kíván koalíciós szerepet vállalni a jelenlegi kormányban. Az SZDSZ-es kormánytagok április 30-i hatállyal lemondanak posztjukról, addig viszont ellátják kormányzati és parlamenti feladataikat.

Kóka János pártelnök a kisebbségi kormány életképességéről azt mondta, ez is alkalmassá teszi a jelenlegi kormányt, hogy kitöltse a ciklusát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×