eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Mi lesz a sorozatfüggőkkel, ha elhúzódik az írók sztrájkja?

A hollywoodi forgatókönyvírók sztrájkja miatt marad el a Golden Globe-gála, de a filmstúdiók ennél jobban fájlalják a bevételkiesést. A hazai tévézőket nagy valószínűséggel még nem érintik a sorozatok csúszásai, bár, ha a sztrájk elhúzódik, ősszel már nekik is szembesülniük kell annak hatásaival.

Az Amerikai Írók Céhe (WGA) 2007 júliusában kezdett tárgyalásokba a hollywoodi producerekkel arról, hogy tagjaik kapjanak a DVD-n kiadott, illetve az elektronikus eszközökön - az interneten, vagy mobiltelefonon - megtekinthető filmek után is jutalékot.

A producerek nem fogadták el a követelést, így a forgatókönyvírók tavaly novemberben sztrájkba léptek.

Először a tévéműsorok, talk show-k álltak le a sztrájk miatt, majd több tévésorozat, illetve mozifilm forgatását függesztették fel.

A legfrissebb hírek, amelyek a Golden Globe-gála elmaradásáról, vagy éppen az idei Oscar-díjátadó veszélybe kerüléséről szólnak, azt jelzik, hogy a producerek kivételesen elszámították magukat: nem csak, hogy egyelőre nem látni a sztrájk végét, de már a filmsztárok is kiállnak a forgatókönyvírók mellett.

Borítékolható a megegyezés

És bár a jobb későn, mint soha elve szerint borítékolható a megegyezés, a hollywoodi stúdiók decemberi végi könyvelése már több mint 150 millió dolláros hiányt mutatott a sztrájk miatt, és a szakértők szerint ez az összeg több, mint amit a sztrájkolók eredetileg részesedésként követeltek maguknak.

A hazai tévénézőket a dollároknál talán jobban érdeklik sorozathőseik. Amerikában a hétvégén vonul bizonytalan idejű pihenésre a Született feleségek, pár epizód van még hátra a Doktor House-ból, és több, itthon is futó sorozatból, például a Lostból.

Európában később vetítik a sorozatokat


Kolosi Péter, az RTL Klub programigazgatója szerint csak akkor lesz csúszás az itthon vetített sorozatokban, ha tovább folytatódik a sztrájk.

Ha a sztrájk nem húzódik el nagyon, nem lesz nagy hatása Európában, hiszen itt később kerülnek vetítésre a sorozatok - mondta Kolosi Péter.

Ha azonban későbbre tolódnak vagy elmaradnak a tavaszi, Los Angeles-i bemutatók, akkor a magyar nézők is érezhetik majd a sztrájk hatását, hiszen csúszik majd a Lost, A szökés vagy akár a Vészhelyzet is - fűzte hozzá az RTL Klub programigazgatója.

Egyelőre tehát csak a bizonytalanság a biztos, illetve az, hogy a hazai tévézők nagy valószínűséggel 2008 őszéig kaphatják rendszeresen sorozatdózisaikat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×