eur:
387.97
usd:
360.22
bux:
69201.95
2024. május 12. vasárnap Pongrác

Gyurcsány Ferenc és a "mazochista élvezet"

Ágh Attila politológus szerint Gyurcsány Ferenc miniszterelnök "szinte mazochista élvezettel" látott neki a reformoknak a kormányzati ciklus első két évében, ami eddig szinte példátlan. Az elemző az InfoRádióban úgy vélte: a 2007-es év legnagyobb kudarca, hogy a politikusok nevetségessé tették a népszavazás demokratikus alapintézményét, de sokat veszítette tekintélyéből az Alkotmánybíróság és a sztrájkjog intézménye is.

Ágh Attila politológus az InfoRádiónak adott évértékelő interjúban azt mondta: a kormányfőnek két éve van arra, hogy rendezze az MSZP-n belüli feszültségeket és bemutassa a társadalomnak a változtatások pozitív hatásait.

Ágh Attila emlékeztetett: egészen 2002-ig a mindenkori kormány az első két évben próbálta kerülni a konfliktusokat, ám az elhanyagolt problémák a ciklus második felében rendre visszatértek és végül bukáshoz vezettek.

A miniszterelnök és a fordított sorrend

"Gyurcsány Ferenc egy ellenkező modellt választott. Szinte mazochista élvezettel meghívta az összes reformot, problémát és le akarja dolgozni őket az első két évben. Tehát megfordítja a sorrendet és a második két évben már ezt az átalakítást próbálja meg konszolidálni., Abban reménykedik, hogy a második két évben ebből pozitív fejlemény lesz" - mondta Ágh Attila.

A politológus szerint egyértelmű, hogy Gyurcsány Ferenc tanult Horn Gyula 1998-as választási kudarcából. Ezért nem kezdett hosszú egyeztetési folyamatokat például az orvosokkal, vagy a felsőoktatásban dolgozókkal, hiszen akkor eltékozolta volna a kormányzati ciklus első felét.

Ebben az esetben jóval később került volna sor a reformokra és így kisebb lett volna az esély arra, hogy ezeknek a pozitív hozadékai megjelenjenek - vélte a politológus, hozzátéve: "ez így sem biztos, de van rá esély, hogy lesz két éve, amikor már nem kell új problémával szembenéznie. Ez érvényes éppúgy a párton belüli feszültségekre, mint a különböző társadalmi rétegekre".

A kormánynak 2007-ben volt egy nagyon sikeres elitkommunikációja, de az állampolgárokkal, vagy az érintettekkel (egyetemistákkal, orvosokkal) már nem sikerült ilyen jól szót érteni, "elég nagy volt a szétbeszélés, melyben az SZDSZ járt élen" - vélte Ágh Attila.

Az év legnagyobb kudarca

Az elemző szerint a 2007-es év legnagyobb kudarca, hogy a politikusok nevetségessé tették a népszavazás demokratikus alapintézményét, de sokat veszítette tekintélyéből az Alkotmánybíróság és a sztrájkjog intézménye is. "Ebben a folyamatban főleg az ellenzék járt élen, így a népszavazás átfordult bohózattá" - hangsúlyozta a politológus.

Ágh Attila szerint a Fidesz 2007-ben azzal követte el a legnagyobb hibát, hogy nem határolódott el azonnal a Magyar Gárdától. "Végül nem a belső, hanem a nemzetközi nyomás miatt tette ezt meg" a legnagyobb ellenzéki párt - tette hozzá a politológus, aki szerint ugyanakkor a kormány sem tett meg mindent a szélsőséges eszmék visszaszorításáért.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.13. hétfő, 18:00
Csicsmann László
Közel-Kelet szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×