Inforádió

Meghallgatom Élő adás

\"Ennyit ér a demokrácia Gyurcsány Ferencnek\"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A miniszterelnök semmibe vette a parlamenti demokrácia játékszabályait, amikor úgy nevezte ki a Nemzetbiztonsági Hivatal élére Laborcz Sándort, hogy a jelölt nem kapta meg az Országgyűlés szakbizottságának támogatását. Simicskó István, a nemzetbiztonsági bizottság KDNP-s elnöke példátlannak mondta Gyurcsány Ferenc eljárását.

Az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának KDNP-s elnöke, Simicskó István azt mondta: a bizottságban a kormánypárti képviselők sem tudták biztosítani a Laborcz Sándor melletti többségi támogatást, ami jelzi a jelölttel szembeni bizalmatlanságot.

A kormányfő ennek ellenére hétfőn kinevezte Laborcz Sándort, holott az utóbbi 17 évben nem fordult elő, hogy bizottsági támogatás nélkül kapta volna meg a posztot a Nemzetbiztonsági Hivatal igazgatója.

"Ennyit ér a demokrácia Gyurcsány Ferencnek" - jelentette ki Simicskó István, aki közölte: a miniszterelnöknek írt levelében felhívta a figyelmet arra: az ország érdekeivel ellentétes Laborcz Sándor kinevezése, mert a moszkvai KGB-akadémián tanult.

Nemzetbiztonsági kockázat

A bizottsági elnök az igazgató szakmai képzettségét nem vitatta, de személyét nemzetbiztonsági szempontból kockázatosnak tartja. A politikus, mint mondta, ugyanígy helytelenítené, ha a jelölt az egyesült államokbeli CIA-akadémián végzett volna. Az azonban különösen kockázatos, ha az illető egy ellenérdekelt titkosszolgálat akadémiáján végzett.

Simicskó István kifejtette: Magyarország az elmúlt 17 évben egy új gazdasági-politikai rendszerbe integrálódott. Ha az NBH igazgatója egy másik rendszerben kiképzett személy, ez a tény önmagában gyengítheti az országgal szembeni bizalmat és megnehezítheti Magyarország biztonságpolitikai érdekeinek érvényesíthetőségét.

"Görcsösen ragaszkodott hozzá"

Simicskó István arra a kérdésre, miszerint előfordulhat-e, hogy az igazgató személye miatt szövetségeseink esetleg fontos információkat tartanak vissza, azt mondta: majd kiderül.

Az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának kereszténydemokrata elnöke megismételte: Laborcz Sándor kinevezése rossz döntés, az illetékesek mégsem neveztek meg senki mást lehetséges NBH-igazgatóként.

Szilvásy György, a titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter nyáron ugyan konszenzusos jelöltről beszélt, mégis"görcsösen ragaszkodott" Laborcz Sándorhoz - fogalmazott Simicskó István.