eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

A katolikus egyház elutasítja az élettársi kapcsolatról szóló javaslatot

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) szerint a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvényjavaslat a katolikus egyház tanítása szerint veszélyes támadást jelent a társadalom alapvető intézménye, a család ellen.

Nemcsak az egyház, nemcsak a természeti törvény, hanem az alkotmány is azt vallja, hogy "a család egy férfi és egy nő kizárólagos, a társadalom számára is hasznos életközössége, melynek célja a házastársak java és az élet továbbadása" - olvasható az egyház közleményében.

Az MKPK szerint minden olyan kísérlet - mint a fent jelzett törvényjavaslat is -, amely a házasságon kívüli párkapcsolatokat, beleértve az egyneműek együttélését, a házasság intézményéhez kívánja közelíteni jogi eszközökkel, gyengíti a társadalom életerejét, veszélyezteti a fiatalok döntési szabadságát, valamint a felnövekvő gyermekek egészséges fejlődését.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia több alkalommal is hangsúlyozta, hogy a család az az alapvető emberi közösség, amely a személyes boldogság és a gyermekek nevelése szempontjából mással nem helyettesíthető, része a népek és az egész emberiség közjavának.

A politikusoknak "olyan jogszabályok létrehozásán kell fáradozniuk, melyek erősítik a család intézményét és bátorítják a fiatalokat a felelősségteljes családalapításra és gyermekvállalásra" - zárul a közlemény.

A javaslatban szabályozott új jogintézmény lehetővé teszi, hogy nemétől függetlenül minden nagykorú személy élettársi kapcsolata nyilvántartására tarthasson igényt.

A bejegyzett élettársi kapcsolatra általánosan a házasságról, a családról és a gyámságról szóló rendelkezések alkalmazandók.

Ezzel a javaslat a bejegyzett élettársi kapcsolatot családjogi jogintézményként ismeri el, és csak a házasságtól eltérő szabályokra utal (névviselés, örökbefogadás, megszüntetés).

Az Országgyűlés honlapján megjelent előterjesztés indoklása szerint az élettársi kapcsolatok növekedése a házasság rovására olyan társadalmi tendencia, amelyre az érintett országok jogalkotásának tekintettel kell lennie.

Mint írják, Magyarországon sem lehet figyelmen kívül hagyni az azonos neműek partnerkapcsolatának jogi rendezettség iránti igényét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×