Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A katolikus egyház elutasítja az élettársi kapcsolatról szóló javaslatot

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) szerint a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvényjavaslat a katolikus egyház tanítása szerint veszélyes támadást jelent a társadalom alapvető intézménye, a család ellen.

Nemcsak az egyház, nemcsak a természeti törvény, hanem az alkotmány is azt vallja, hogy "a család egy férfi és egy nő kizárólagos, a társadalom számára is hasznos életközössége, melynek célja a házastársak java és az élet továbbadása" - olvasható az egyház közleményében.

Az MKPK szerint minden olyan kísérlet - mint a fent jelzett törvényjavaslat is -, amely a házasságon kívüli párkapcsolatokat, beleértve az egyneműek együttélését, a házasság intézményéhez kívánja közelíteni jogi eszközökkel, gyengíti a társadalom életerejét, veszélyezteti a fiatalok döntési szabadságát, valamint a felnövekvő gyermekek egészséges fejlődését.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia több alkalommal is hangsúlyozta, hogy a család az az alapvető emberi közösség, amely a személyes boldogság és a gyermekek nevelése szempontjából mással nem helyettesíthető, része a népek és az egész emberiség közjavának.

A politikusoknak "olyan jogszabályok létrehozásán kell fáradozniuk, melyek erősítik a család intézményét és bátorítják a fiatalokat a felelősségteljes családalapításra és gyermekvállalásra" - zárul a közlemény.

A javaslatban szabályozott új jogintézmény lehetővé teszi, hogy nemétől függetlenül minden nagykorú személy élettársi kapcsolata nyilvántartására tarthasson igényt.

A bejegyzett élettársi kapcsolatra általánosan a házasságról, a családról és a gyámságról szóló rendelkezések alkalmazandók.

Ezzel a javaslat a bejegyzett élettársi kapcsolatot családjogi jogintézményként ismeri el, és csak a házasságtól eltérő szabályokra utal (névviselés, örökbefogadás, megszüntetés).

Az Országgyűlés honlapján megjelent előterjesztés indoklása szerint az élettársi kapcsolatok növekedése a házasság rovására olyan társadalmi tendencia, amelyre az érintett országok jogalkotásának tekintettel kell lennie.

Mint írják, Magyarországon sem lehet figyelmen kívül hagyni az azonos neműek partnerkapcsolatának jogi rendezettség iránti igényét.