eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Orbán: Történelmi szövetség kell

A középosztály, valamint a bérből és fizetésből élők közötti szövetség kialakítását nevezte a szociális válságból kivezető út első állomásának a Fidesz elnöke a párt újjáalakult női tagozatának konferenciáján. Orbán Viktor kizárta a nagykoalíció lehetőségét, szerinte ugyanis a baloldal elvesztette szociális érzékenységét.

A Fidesz elnöke szerint a jobboldal feladata a társadalmi egység megteremtése, ami az első lépés lehet a szociális válságból kivezető úton. Orbán Viktor a párt újjáalakult női tagozatának konferenciáján azt mondta, a középosztálynak rá kell jönnie, hogy amíg mindenki nem él jól, ők sem élhetnek jól.

Létre kell hozni ezt a bizonyos történelmi szövetséget a középosztályból és a bérből és fizetésből élőkből. Szerintem ennek érdekében két gyakorlati lépést tud tenni a jobboldal. Ideje ezeket a gondolatokat egy szociális kiáltvány formájában összegeznünk, és nyilvánosságra hozni, hogy mindenki lássa, hogy mi a történelmi feladat, amit megértettünk, és amit vállalunk - mondta Orbán Viktor.

A volt minisztelnelnök szerint szerint emellett szervezetbe kell tömöríteni a jobboldalon belül a civil, az önkormányzati és az egyházi szféra szociális ügyekkel foglalkozó munkatársait, a Fidesz ezzel hangsúlyozná a polgári oldal szociális érzékenységét. A pártelnök szerint mára a baloldali szavazók is kiábrándultak a kormánypártokból.

A Kádár korszakban kisembernek mondott, ma bérből és fizetésből élő, segítségre szoruló emberek is belátták, hogy a baloldal elveszítette szociális érzékenységét, a baloldal valójában a milliárdosok könyörtelen pártja - vélekedett a Fidesz elnöke.

Orbán Viktor éppen ezért kizárta a nagykoalíció lehetőségét, szerinte az csak összezavarná az embereket. A Fidesz elnöke úgy fogalmazott, Magyarországon meglesz a politikai fordulat, csak meg kell találni az ehhez szükséges alkotmányos eszközöket.

A volt miniszterelnök szerint kitartóan végig kell menni a népszavazás útján, ami majd szerinte megmutatja az elsöprő népakaratot.A Fidesz népszavazási kampányát irányító Tarlós István szerint a kormány fél a népakarattól, ezért akarja ellehetetleníteni a referendumot.

A politikus a legnagyobb ellenzéki párt női tagozata által szervezett konferencián beszélt erről, ahol emellett szakértők mutattak rá a csökkenő népességszám veszélyeire, valamint a gazdaság- és a szociálpolitika vélt hibáira.

A Fidesz Szociális Népszavazás 2008 kampányának irányítója hazugságnak és uszításnak nevezte a kormánypártok által hangoztatott érveket, melyek szerint a tandíj, a vizitdíj és a kórházi napidíj eltörlése adóemelésekhez vezet.

Tarlós István a legnagyobb ellenzéki párt újjáalakult női tagozata által szervezett konferencián azt mondta, a népszavazás nemcsak a három kérdésről szól, hanem jóval ezeken túl mutat.

Aki csúfot tesz a népszavazattal, összezavarja az embereket az eligazodásban, megpróbálja értelmezhetetlenné tenni a népszavazás eredményét, az valójában fél annak következményeitől, fél a néptől, és magából a népből űz csúfot. Bohócsapkát ad a demokrácia fejére, és nyilvánvalóan kétségbe vonja annak alapelveit - fogalmazott a politikus.

Tarlós István szerint a kormány hamarosan emelni fogja a 300 forintos vizitdíj összegét. A politikus hozzátette, vissza kell állítani a közoktatásban a technikumokat, mert szerinte szakmák halnak ki.

A konferencián felszólaló Farkas Péter szociológus szerint Magyarországon nincs középosztály, a legszegényebb és a leggazdagabbak jövedelme között ugyanis 8-9 szeres a különbség. A szakértő megjegyezte, a kabinet szociálpolitika helyett szegénypolitikát folytat. Farkas Péter gyökeres gazdaságpolitikai fordulatot is szükségesnek tart.

Új alkut kell kötni a multinacionális cégek és pénztőkével a hazai gazdaság és társadalom védelmében. Olyan patrióta gazdaságpolitikára van szükség, amely a hazai vállalkozások támogatásával munkahelyeket teremt - mondta a szociológus.

Vukovich Gabriella demográfus szerint a férfiak átlagéletkora 10, a nőké 7 évvel alacsonyabb az EU legfejlettebb országaihoz képest. A szakember szerint 2057-ben a fiatalok feleannyian, a nyugdíjasok pedig kétszer annyian lesznek, mint most, ezen túl gondot jelent az is, hogy a magyar lakosság ötöde nem dolgozik.

A munkanélküliség nagyon sokat nőtt az utóbbi években, de ennél is sokkal nagyobb baj az inaktívak nagyon magas száma. Õk meg sem jelennek a munkaerőpiacon. 2,3 millió ember van, aki nem dolgozik - hangsúlyozta a demográfus.

Vukovich Gabriella hozzátette, a legfrissebb statisztikák szerint 3 millió ember, köztük 800 ezer gyermek él Magyarországon a létminimum alatt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×