eur:
389.59
usd:
361.8
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Népszavazásjárvány: újabb lehetséges nyolc kérdés

A Fidesz és a KDNP kész újabb népszavazást kezdeményezni nyolc kérdésben, ha az ötpárti tárgyalások nem vezetnek eredményre. Az MSZP szerint az ellenzéki javaslatok közül sok fontos kérdés hiányzik. Eközben a parlamenti frakciók megállapodtak arról, hogy tovább tárgyalnak a közélet tisztaságát és átláthatóságát szolgáló javaslatokról.

A Fidesz és a KDNP 148 képviselője nyolc kérdésben kezdeményez népszavazást, ha az ötpárti tárgyalások nem vezetnek eredményre - jelentette be Navracsics Tibor, a Fidesz és Semjén Zsolt, a KDNP frakcióvezetője.

A két ellenzéki politikus közölte: zsarolásnak tartják Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfői bejelentését, hogy népszavazást kezdeményez a közélet tisztaságát célzó javaslatairól, ha a parlament nem támogatja azokat.

A Fidesz frakcióvezetője szerint a miniszterelnök megzsarolta a képviselőit, és ez egyértelműen mutatja: Gyurcsány Ferenc ma gyenge pozícióban van, a koalícióban "az észérvek mentén" nem tudja elfogadtatni álláspontját, azzal pedig nem is számolt, hogy az ellenzék egyetértését megszerzi.

"Mi állunk a kihívás elé" - mondta Navracsics Tibor. Közölte: a Fidesz és a KDNP Tiszta vizet a pohárba! címmel összegyűjtötte azokat a törvényjavaslatokat, amelyek közül több már szerepelt az Országgyűlés előtt, de nem került napirendre.

A két ellenzéki párt a többi között kisebb parlamentről, a kormánytagok, a képviselők tiszteletdíjáról és a politikai reklámokról kezdeményezne népszavazást.

A fideszes politikus elmondta: miközben Gyurcsány Ferenc álszent módon olcsóbb, átláthatóbb, szerény államot hirdet, több esetben is akadályozta, hogy megvitassák ezeket a javaslatokat az Országgyűlésben.

Példaként említette a 200 fős parlamentre vonatkozó indítványt, amelyre Gyurcsány Ferenc huszonötször szavazott nemmel, míg a miniszterek fizetésére vonatkozó javaslatra huszonháromszor mondott nemet.

Semjén Zsolt ismertette a nyolc népszavazási kezdeményezést. Ezek között szerepel az országgyűlési képviselők létszámának 386-ről 200-ra csökkentése; a miniszterelnök, a miniszterek, az államtitkárok és az országgyűlési képviselők személyi jövedelemadó bevallásainak nyilvánosságra hozása; a politikai hirdetés sajtóban és szabadtéri reklámhordozón való közzétételének törvényi tilalma.

A népszavazási kezdeményezések között szerepel, hogy tilos lenne a kormány, az önkormányzatok és a költségvetési szervek tevékenységét reklámozni, hogy az euró bevezetéséig nem emelkedne a parlamenti képviselők fizetése, illetve az, hogy a miniszterelnök, a miniszterek, az államtitkárok illetményét a 2002-ben hatályos szabályozás szerint állapítanák meg.

Évenként vizsgálnák a miniszterelnök, a miniszterek, az államtitkárok és az országgyűlési képviselők vagyongyarapodását, valamint kötelező lenne a miniszterelnök, a miniszterek, az államtitkárok illetményének, egyéb juttatásainak személyenkénti nyilvánosságra hozása.

Semjén Zsolt kitért arra, ha a népszavazást az országgyűlési képviselők több mint egyharmada kezdeményezi, akkor nem kell aláírásokat gyűjteni.Az MSZP szerint jó, hogy a Fidesz is elkezdett gondolkozni a közélet tisztaságát, a demokrácia átlátható működését szolgáló eszközökön, a nagyobbik kormánypárt ugyanakkor árulkodónak tartja a fideszes javaslatcsomagból hiányzó elemeket.

Lendvai Ildikó, a szocialista párt frakcióvezetője a Fidesz-KDNP javaslatai közül a pártfinanszírozás teljes rendbetételét, a pártok ifjúsági szervezeteinek nyilvános és legális, a rejtekutakat tiltó finanszírozását hiányolta.

Egy szó sem esik a civil szféra depolitizálásáról, a képviselői költségelszámolások számlához kötéséről, arról, hogy legyen tilos "álcivil" szervezeteket felhasználni a kampányköltségek elcsalására - sorolta kifogásait közleményében a szocialista frakcióvezető.

Lendvai Ildikó úgy vélte: ha csak a Fidesz javaslatai kerülnének törvénybe, az egy valódi "lex Simicskát" eredményezne, amely a politika fekete- és szürkegazdaságát, az átláthatatlan és gyanús pártfinanszírozást szentesítené.

"Olyan világot, amelyben nem volnának legális párthirdetések és önkormányzati közérdekű közlemények, de volna Magyar Vizsla. Nem válna el a pártpolitika a civil világtól, de volna Zuschlag-Szijjártó paktum, és a képviselők továbbra sem számlával igazolnák költségeiket" - írta.

Hozzátette: az MSZP igent mond minden, az átlátható demokráciát és tiszta közéletet segítő javaslatra, de nemet mond a politika "fekete- és szürkezónájára" továbbra is áldást adó kezdeményezésre.

Lendvai Ildikó közölte: a szocialista parlamenti frakció szívesen tárgyal és megteszi saját javaslatait a parlament létszámának csökkentéséről, ezt kiegészítve az olcsóbb és egyszerűbb egyfordulós választásról, a kormánytagok, politikusok fizetésének és vagyonának eddig is meglévő, de tovább szélesíthető nyilvánosságáról.

A szocialistáknak az ügy sikere és következetes végig vitele a fontos, amelynek érdekében minden demokratikus eszközt, ha lehet, ötpárti tárgyalást és parlamenti törvényeket, ha nem lehet, akkor népszavazást is kész felhasználni - fejtette ki az MSZP frakcióvezetője.

A kormány egyetért a Fidesznek azzal a javaslatával, hogy hozzák nyilvánosságra a miniszterek és az államtitkárok juttatásait, a kormánytagok és az országgyűlési képviselők adóbevallásait, támogatja a kisebb parlamentet célzó javaslatot, továbbá örömmel veszi tudomásul, hogy az ellenzéki párt átvette a kötelező vagyonvizsgálatra vonatkozó miniszterelnöki javaslatot - mondta Budai Bernadett kormányszóvivő.

Budai Bernadett elmondta: a Fidesz javaslatainak szakmai színvonala eltérő. Mint hozzátette, a képviselői javadalmazás átláthatóságával kapcsolatban várják a legnagyobb ellenzéki párt javaslatát, viszont átgondolatlannak tartják a miniszterek fizetéscsökkentésére és a politikai hirdetésekre irányuló kezdeményezést.

"A miniszterek és államtitkárok fizetéscsökkentését kezdeményező javaslat átgondolatlan, hiszen az hatvanezer köztisztviselő fizetéscsökkentését eredményezné, vagy vállalhatatlan helyzetet állítana elő azzal, hogy felelős vezetőknél minden beosztottnak magasabb lenne a jövedelme. Ez nyilvánvalóan abszurditás" - mondta a kormányszóvivő.

A politikai hirdetésekről szólva megjegyezte, az állampolgároknak az alkotmány biztosítja a tájékozódáshoz való jogot, a kormánynak és a pártoknak kötelezettségük a tájékoztatás.

A szóvivő hozzátette, hogy ez a fideszes javaslat megakadályozná az önkormányzatok, a vállalkozások és az állampolgárok értesülését az uniós források felhasználásáról.

Budai Bernadett hangsúlyozta, hogy Gyurcsány Ferenc mindig is támogatta az országgyűlési képviselők létszámának csökkentését. Ezzel kapcsolatban, illetve a választási rendszer átalakításával összefüggésben várják a Fidesz javaslatát.A parlamenti pártok a nap folyamán megállapodtak arról, hogy népszavazás helyett egyelőre ötpárti tárgyalásokkal próbálják a politikai közbizalom visszaállításához szükséges javaslatokat elkészíteni.

Eörsi Mátyás, az SZDSZ frakcióvezetője elmondta: öt témakörben állapodtak meg. Ide sorolta a parlamenttel kapcsolatos kérdéseket, vagyis a képviselők státuszát, jövedelmét, költségtérítését, a bizottságok munkarendjét, a képviselői hiányzásokat és a vagyonnyilatkozatok kérdését.

A szabad demokrata politikus tájékoztatása szerint ezen kívül a pártfinanszírozás, a közpénzek kifizetésének áttekintése és szigorúbb szabályozása, illetve a kormány jogállásával kapcsolatos kérdések kerülnek napirendre a folytatódó ötpárti megbeszéléseken.

Az SZDSZ elnöke kijelentette: pártja nem száll be a Fidesz és az MSZP népszavazási versenyébe.

A liberális párt arra kéri a pártokat, hogy próbáljanak meg közösen megoldást találni - hangsúlyozta Kóka János.

Varju László, az MSZP frakcióvezető-helyettese bejelentette: a kormány hétfőn mutatja be eddig elkészített javaslatait a pártoknak, ezt követően pedig munkacsoportokban folytatják az egyeztetéseket.

Közölte: még ebben a ciklusban el lehet fogadni a politikai közbizalom visszaállítása érdekében hozott javaslatokat, amelyek új helyzetet teremtenek Magyarországon.

Kérdésre válaszolva Varju László megjegyezte: az MSZP nem zárja ki, hogy vannak olyan témák, amelyekben a népszavazás lehet a megoldás.

Semjén Zsolt, a KDNP elnöke hangsúlyozta: valóban konszenzus alakult ki, de véleményük szerint a "tiszta vizet a pohárba" elv akkor működik, ha ez nemcsak a képviselőkre, hanem a kormánytagokra is vonatkozik.

Répássy Róbert, a Fidesz frakcióvezető-helyettese úgy fogalmazott: az öt parlamenti párt visszaverte Gyurcsány Ferenc zsarolási kísérletét, hiszen ilyen esetben két lehetőség van, diktátumokat hozni, vagy megegyezni egymás közt a pártoknak.

Egyikünk sem kér a zsarolásból - szögezte le.

Hock Zoltán, az MDF elnökhelyettese is úgy látja, hogy Gyurcsány Ferenc megzsarolta a magyar parlamentet, de a megbeszélés eredménye az, hogy a jelenlévő képviselők belátták, a népszavazás intézményét nem lehet lejáratni.

Azt javasolta, ne szabjanak maguknak teljesíthetetlen feltételeket, és adjanak elég időt arra, hogy egyszer és mindenkorra megoldják ezeket a kérdéseket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×