eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Az SZDSZ nem támogatja a Gyurcsány-tervet

Az SZDSZ ügyvivői testülete nem tartja időszerűnek a kormányfő hétfőn bejelentett népszavazási kezdeményezését, mert bízik abban, hogy a tisztább közélet megvalósítására tett hétpontos javaslatról a parlamenti pártok egyezségre tudnak jutni. Ezt a párt ügyvivője közölte.

"Az öt parlamenti pártnak kell megállapodnia, és bízunk abban, hogy ez sikerülni fog. (...) Azt gondoljuk, hogy (a kormányfő kezdeményezése) így nem időszerű" - mondta Horn Gábor arra a kérdésre válaszolva, hogy mi az ügyvivői testület álláspontja Gyurcsány Ferenc javaslatáról.

A kormányfő a parlamentben napirend előtt jelentett be, hogy népszavazást kezdeményez a politikai élet megtisztítását célzó, múlt héten bejelentett hét pont közül azokról, amelyek elfogadásához az Országgyűlés kétharmados támogatására lenne szükség, mivel annak elérése az ellenzék miatt bizonytalan.

Horn Gábor közölte: az ügyvivői testület áttekintette a miniszterelnök hétpontos javaslatát, amelyet tartalmában és irányában "helyénvalónak és jónak" tart.

Hozzátette, hogy vannak részletkérdések, amelyeknél vannak észrevételeik és javaslataik, ahol szükség van a finomításra.

A politikus azt mondta: az ügyvivői testület a hét pont közül a legfontosabbnak a párt- és kampányfinanszírozást tartja.

A kormányfő által javasolt megoldás lényegével egyetértenek, ám ebben az esetben is kell a részleteken finomítani - tette hozzá.

Horn Gábor közölte: az SZDSZ egyetért azzal a javaslattal is, hogy a polgármesterek és a gazdasági társaságok vezetői ne lehessenek parlamenti képviselők, ám más "polgári" foglalkozást űzők - mint például pedagógusok, mérnökök, orvosok - viszont lehessenek.

Az SZDSZ országgyűlési képviselőcsoportja szerda reggel tekinti át a kormányfő hétpontos javaslatát.

Gyurcsány Ferenc október 1-jén az Országgyűlésben napirend előtti felszólalásában jelentette be hétpontos javaslatát.

Eszerint a kormányfő új, szigorú párt és kampányfinanszírozási törvényt kíván alkotni, meg kívánja szüntetni a pártok ifjúsági szervezeteinek - szerinte - felemás helyzetét, és meg kívánja védeni a civil szervezeteket a pártpolitikai befolyástól.

A kormányfő törekvése az is, hogy Magyarországon megalkossák Európa legszigorúbb összeférhetetlenségi törvényét.

Javaslata szerint a közpénzeket odaítélő pályázatok esetében meg kell határozni, kik azok, akiket ebből ki kell zárni az összeférhetetlenség miatt.

A miniszterelnök azt is szeretné elérni, hogy vezessék be a főállású parlamenti képviselőség intézményét, és tegyék átláthatóbbá és ellenőrizhetőbbé a képviselői jövedelmeket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Érik a katasztrófa a világ egyik legszegényebb államában – Országoknak is okozhat függőséget a kábítószer

Érik a katasztrófa a világ egyik legszegényebb államában – Országoknak is okozhat függőséget a kábítószer

A 2021-es hatalomátvétel után az afganisztáni tálibok szinte azonnal megkezdték az ország mákmezőinek felszámolását. A radikális szunnita kormány főleg vallási meggyőződésből hirdetett háborút a kábítószerek ellen, egy valamit azonban nem vettek figyelembe: az ópium az ország gazdaságának gerincét adta, a kereskedelem felszámolásával pedig a vidéki afgánok milliói vesztették el megélhetésüket. Nézzük, mekkora ütést szenvedett el a világ egyik legszegényebb országa a radikális döntés meghozatala után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×