eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Még kormányfő, de már nem pártelnök

Nem született végleges megállapodás az egészségbiztosítási rendszer átalakításáról a koalíciós pártok egyeztetésén. Tájékoztatást kért a miniszterelnök az országos rendőrfőkapitánytól a péntek éjjel brutálisan megvert újságíró ügyéről. Bagdadban halálra ítélte a bíróság Szaddám Huszein kivégzett elnök rezsimjének 3 tisztségviselőjét. A nap legfontosabb hírei.

Merkel: nincs akadály

Az Európai Unió soros elnöki tisztét betöltő Németország kancellárja szerint a brüsszeli csúcstalálkozón létrejött megállapodással elhárultak az akadályok az új alkotmányos reformszerződés megkötésének útjából.

Angela Merkel azt mondta: a kompromisszum azt bizonyítja, hogy mind a 27 tagállam a reformok mellett kötelezte el magát.

A megállapodás legfontosabb elemei között említette a kancellár az uniós, illetve a nemzeti hatáskörök pontosabb elhatárolását, az alapvető jogok chartájának kötelező jellegét, továbbá egy, az unió külpolitikájáért felelős poszt létrehozását.

Brown átvette a Munkáspárt vezetését

Nagy-Britanniában hivatalosan is átadta a Munkáspárt vezetését Gordon Brown pénzügyminiszternek Tony Blair miniszterelnök, aki néhány nap múlva a kormányfői tisztségről is leköszön.

A Labour rendkívüli, manchesteri kongresszusán rendezett átadási ceremónián sem Tony Blair, sem Gordon Brown nem beszélt az iraki háborúról, jóllehet a Munkáspárt most beiktatott vezetője korábban azt mondta: a héten megalakuló kormányának új prioritásai lesznek.

H5N1 Nürnbergben

Németországban a madárinfluenza-vírus emberre is veszélyes, H5N1-es típusát találták meg három, Nürnberg területén elhullott vadmadárban.

A német állategészségügyi hatóságok közölték: egyelőre két hattyú és egy vadlúd esetében azonosították a kórokozót, a többi öt elpusztult vadmadár mintáit még vizsgálják. Németországban utoljára 2006 áprilisában volt madárinfluenzás eset.

Vegyi Alit felakaszthatják

Bagdadban kötél általi halálra ítélte a bíróság a Vegyi Ali néven ismert Ali Haszan al-Madzsidot, Szaddám Huszein volt elnök unokatestvérét az iraki kurdok elleni hadműveletben való bűnrészesség miatt.

A bíróság a perben szintén kötél általi halálra ítélte Szaddám Huszein egykori védelmi miniszterét és egy katonai parancsnokát is. A megdöntött rendszer két másik magas rangú tisztségviselője életfogytig tartó börtönbüntetést kapott.

Az ítéletek még nem jogerősek, azokat egy fellebbviteli testületnek is jóvá kell hagynia. Még egy hét

Nem született végleges megállapodás az egészségbiztosítási rendszer átalakításáról a koalíciós pártok vasárnap délutáni egyeztetésén. Az MSZP és az SZDSZ elnöke arról számolt be, hogy a jövő héten még tárgyalnak a vitatott kérdésekben született kompromisszumos javaslatokról, majd július 1-ig új mellékletekkel egészítik ki a koalíciós megállapodást, amelyet egy hét múlva jóváhagyhatnak.

Gyurcsány Ferenc szocialista pártelnök közölte: a kompromisszumos javaslat szerint az új egészségbiztosítási rendszerben egyesítik a versenyt és a szolidaritást, vagyis az egységes társadalombiztosítás fenntartása mellett újabb pénztárak jönnek létre.

Mikola István, az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának fideszes alelnöke azt mondta: pártja ellenállásra szólítja fel az embereket, ha a kormány privatizálja az egészségbiztosítást.

Gyurcsány tájékoztatást kért a megvert újságíró ügyében

Tájékoztatást kért a miniszterelnök az országos rendőrfőkapitánytól a péntek éjjel brutálisan megvert újságíró ügyéről. Gyurcsány Ferenc arra kérte Bencze Józsefet, hogy személyesen kísérje figyelemmel a nyomozást.

Korábban Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője úgy nyilatkozott: pártja azonnali, független vizsgálatot követel Kármán Irén ügyében, míg az úgynevezett olajügyek titkosításának feloldását kérte a kormánytól Dávid Ibolya, a Magyar Demokrata Fórum elnöke.

Közben átvette a nyomozást az ügyben a Nemzeti Nyomozó Iroda a Budapesti Rendőr-főkapitányságtól; a munkát a Nemzetbiztonsági Hivatal is segíti. Kármán Irént, akit a Szent János Kórházban ápolnak, már kihallgatták a rendőrök.

Az újságíró túl van a közvetlen életveszélyen, de valószínűleg még hetekig kórházi ápolásra szorul. Azt egyelőre nem tudni, hogy az újságíró megtámadásának van-e köze az olajszőkítéshez köthető bűncselekményeket feltáró könyvéhez és az abból készült dokumentumfilmhez.

Ukrajna nem enged


Ukrajna egyelőre nem engedi át területén a Paksi Atomerőműben, a 2003-as üzemzavar során megrongálódott fűtőanyagkazettákat.

Az ukrajnai atomhivatal vezetője egy ukrán internetes lapnak azt mondta: csak akkor engedik a szállítást, ha módosítják a Magyarországra illetve Szlovákiába exportált oroszországi nukleáris fűtőanyag tranzitját szabályozó megállapodásokat.

Jelena Mikolajcsuk hangsúlyozta: az 1992-ben és 1993-ban kötött szerződések nem felelnek meg a hatályos ukrán törvényeknek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×