eur:
393.84
usd:
367.93
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Van felelőse a mindszenti beteg halálának?

Vizsgálat deríti ki, hogy felelős-e valaki annak a mindszenti férfinak haláláért, aki két Csongrád megyei kórház között félúton halt meg egy mentőautóban. A hódmezővásárhelyi polgármester szerint a 67 éves beteg az egészségügyi reform első áldozata, ezért Lázár János bejelentést tett az ügyészségen. Az Egészségügyi Minisztérium szerint meg kell várni a vizsgálat eredményét.

Az Egészségbiztosítási Felügyelet vizsgálatának kell kiderítenie, hogy hibás-e valaki annak a mindszenti férfinak a halálában, aki múlt héten pénteken Hódmezővásárhely és Szentes között hunyt el egy orvos nélküli mentőkocsiban.

A Délmagyarország című Csongrád megyei napilap után az InfoRádió is úgy értesült, hogy a 67 éves férfi asztmában szenvedett.

Pénteken rosszul lett, ezért beszállították a szentesi kórházba. Azért oda, mert Mindszent április elsejétől az egészségügyi ellátás szempontjából Szenteshez tartozik.

A szentesi kórházban ellátták a férfit, aki orvosa kifejezett tanácsa ellenére úgy döntött, hogy saját felelősségére hazamegy.

Vásárhelyre vitték

Mire hazavitték, ismét rosszul lett. Ekkor a mentők úgy döntöttek, hogy a hódmezővásárhelyi kórházba viszik be. Hogy miért, azt Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője indokolta meg.

Hódmezővásárhely néhány kilométerrel közelebb volt, és a Szentes felé vezető úton egy közlekedési baleset lassította a forgalmat, azt viszont nem lehetett tudni, hogy mennyire - mondta az InfoRádiónak Győrfi Pál.

A szóvivő hozzátette: mivel a szentesi kórházat súlypontivá vált, a végleges ellátást itt kellett volna megkapnia a betegnek, azonban bizonyos esetekben egy-két perc is életmentő lehet, ebben a szituációban pedig sokat nyertek a mentők azon, hogy a beteget Hódmezővásárhelyre vitték.

Ebből a szempontból - mondta Győrfi Pál - nem változott a beutalási rend, hiszen sürgős szükség esetén a legközelebbi kórházba kell vinni a beteget, ahol megkapja az első ellátást, stabilizálják az állapotát, felkészítik a továbbszállításra, ezután kerül a súlyponti intézménybe.Mehettek volna Szentesre is

Az InfoRádió ezzel szemben úgy értesült, hogy a szentesi úton pénteken ugyan valóban történt egy baleset - éppenséggel egy mentőautó ütközött egy teherautóval -, de a helyszínelés miatti útlezárás csak félpályás volt, ráadásul van kerülőút is Szentesre.

Elvileg tehát a mindszenti férfit - ebből a szempontból - vihették volna egyenesen Szentesre is.

Ennek dacára Hódmezővásárhelyre szállították, ahol az Erzsébet Kórházban stabilizálták az állapotát, majd úgy döntöttek, hogy ugyanazzal az orvos nélküli mentőautóval, amivel behozták, továbbküldik Szentesre.

A férfi útközben válságos állapotba került és meghalt: sem az utána küldött orvos, sem a szentesi kórház szakemberei nem tudták megmenteni.

Nem nyilatkoznak

Az InfoRádió kereste a hódmezővásárhelyi kórház vezetőit, de nem tudtuk őket elérni. Értesülésünk szerint az intézményben hírzárlatot rendeltek el.

Az InfoRádió úgy tudja, hogy az egészségügyi reform miatt jelentős leépítéssel fenyegetett hódmezővásárhelyi kórház orvosai április elseje óta nagy nyomás alatt dolgoznak: a fenntartó megköveteli, hogy ne szegjék meg az új szabályt, hiszen akkor az egészségbiztosító nem fizet az ellátottak után.

Tiltakoztak

Információink szerint az érintett települések betegei számára elfogadhatatlan, hogy Mindszent egyik napról a másikra Szenteshez tartozik, hiszen a település emberöltők óta ezer szállal kötődik Hódmezővásárhelyhez, és a Szenteshez tartozást a helyi viszonyokról mit sem tudó budapesti döntéshozók vonalzóval megtervezett diktátumának tekintik.

Ezt támasztja alá, hogy annak idején a vásárhelyi tüntetés hevességével és 15 ezres létszámával messze kiemelkedett a kórházreform elleni vidéki tiltakozások közül.Az ügyészség is vizsgálódhat

A fideszes országgyűlési képviselőként is dolgozó Lázár János hódmezővásárhelyi polgármester most az ügyészséghez fordult az ügyben.

A polgármester közölte: bejelentést tesz az ügyészségen, hogy vizsgálják meg, milyen összefüggésben van egymással a beutalási rend és a haláleset, valamint hogy kellő gondossággal jártak-e el azok, akik módosították a beutalási rendet április elsejei hatállyal.

A hódmezővásárhelyi kórház szakmai álláspontja az, hogy a 67 éves mindszenti férfinak sokkal nagyobb lett volna az esélye az életben maradásra, ha nem kellett volna továbbküldeniük.

A minisztérium tisztázna

Az Egészségügyi Minisztérium közleményben ízléstelennek és kegyeletsértőnek minősítette Lázár János nyilatkozatát és mértéktartásra kérte a politikusokat.

A tárca tájékoztatása szerint az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat dél-alföldi vezetője személyesen tájékozódott a hódmezővásárhelyi kórházban, az Egészségbiztosítási Felügyelet pedig vizsgálatot indít.

A következő kérdéseket kell tisztázni: felvethető-e a beteg felelőssége? Indokolt volt-e, hogy a mentők a beteget nem a szentesi, hanem a hódmezővásárhelyi kórházba vitték? Megfelelően látták-e el a beteget a vásárhelyi kórházban és indokolt volt-e a beteg továbbküldése?

Végezetül: gondoskodott-e a kórház arról, hogy a beteget megfelelő kísérettel szállítsák át a szentesi intézménybe?

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Újabb magánnyugdíjpénztár szűnik meg Magyarországon – De ki járt jobban, aki maradt vagy aki kilépett?

Újabb magánnyugdíjpénztár szűnik meg Magyarországon – De ki járt jobban, aki maradt vagy aki kilépett?

Ismét mozgolódik a magán-nyugdíjpénztári piac, a meglévő négy szolgáltató száma lefeleződik: nyártól már csak a Budapest és a Horizont Magánnyugdíjpénztár marad. A számok azt mutatják, hogy magasabb összegre lett jogosult a megmaradt 51 ezer pénztári tag, mint az a több mint 3 millió, aki 13 éve a kilépés mellett döntött. Csakhogy a maradóknak is választaniuk kell, ha elérik a nyugdíjkorhatárt, és úgy tűnik, hacsak nem haladja meg jelentősen a pénztári járadék összege az állami nyugdíjat, érdemesebb inkább a visszalépés mellett dönteni. Mutatunk egy hüvelykujjszabályt, ami segíthet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×