eur:
386.03
usd:
355.64
bux:
0
2024. május 21. kedd Konstantin

A Gyurcsány-ellenes kutyus, aki nem szeret otthon lenni

Csütörtökig gyűjthette az aláírásokat a Magyarok Világszövetsége és a Deport 56 nevű szervezet annak érdekében, hogy bontsák le a Szabadság téri szovjet emlékművet. Az InfoRádió riportere az egyik aláírásgyűjtő ponton, az Astoriánál járt.

Karneváli hangulat

"Aki magyar jöjjön ide, írja alá" - hangzik a hívó szó egy jókora magyar zászlót tartó férfitől, aki a metró kijáratánál fogadja az oda érkezőket. A hangulat szinte karneváli: a falnál egy utcazenész nyomkodja a szintetizátorát, nyuszijelmezes lányok szórólapokat osztogatnak, néhány asszony virágot, egy férfi pedig eszmét árul.

"Aláírást gyűjtünk a megszálló szovjet csapatok emlékművének lebontásával kapcsolatosan. Követeljük, hogy a Szabadság téren lévő szovjet emlékművet bontsák le, vigyék ki a katonai temetőbe, és építsék fel ott.

"Magyarnak érzem magam"

Arra a kérdésre, hogy miért népszerűsíti ezt a kezdeményezést, a férfi azt felelte: "azért mert magyarnak érzem magam, és tisztában vagyok azzal, hogy a megszálló szovjetek mit műveltek a hazánkkal, hogyan zsákmányolták ki hosszú éveken keresztül".

A kikiáltó mellett agitál egy másik aktivista. Õ éppen egy hölgynek meséli, hogy a Nyugati pályaudvarnál is gyűjtöttek aláírást, de ott kritikát is kaptak.

"Túl sok bolsevik kötött belénk, és hát jöttek a szokásos bolsevik propagandával, hogy hát mit keresett a magyar hadsereg a Donnál, erre én megkérdeztem, hogy mit keresett az a kozák 1849-ben Segesvárnál, aki Petőfit ledöfte".Még a kutya is kormányellenes

A történelemóra még sokáig tartana, de muszáj félbeszakítani, a férfi ugyanis nem túl szokványos öltözetet visel. "Magyar viseletet hordok, amely atillából áll, egy panyókára vetett mentével, és hozzá egy kurucos föveg. Azon kívül van rajtam egy zsinóröv, amire most azt mondják, hogy renden kívüli viselet".

A férfi kezében egy kiskutya is van, amiről elmondta: azért van ott, mert nem szeret otthon lenni. Ráadásul az öleb szeptember 19-e óta igazi Kossuth téri tüntető, Gyurcsány- és kormányellenes. Arra a kérdésre, hogy milyen fajta, szintén azt a válasz érkezett, hogy Gyurcsány- és kormányellenes.

A kutyus kicsit vicsorog, a Magyarok Világszövetségének harmadik aktivistája azonban kedves. Elmondta, hogy sajnos még mindig kevesen tudnak a gyűjtésről, hogy 50 aktivistájuk dolgozik a programban, és hogy 20 helyre kaptak engedélyt, de csak 6 helyszínre tudtak embert állítani.

"Mindenki véleményét tiszteletben tartjuk"

A riport közben egy hölgy közli vele: nem akarja, hogy lebontsák az emlékművet. "Van ilyen. Mindenki véleményét tiszteletben tartjuk, nekünk más a véleményünk, mert mást tudunk a dolgokról" - kommentálta az aktivista.

Időközben a metró néhány utasa az asztalhoz érkezik, és aláírja az ívet. Megkérdeztük őket, hogy miért írják alá: "azért, mert utamban van, azért, mert sokat szenvedtem" - mondja egy férfi.

Egy hölgy pedig így magyarázza támogatását: "azért tartom fontosnak, mert a megkérdezésünk nélkül döntöttek, és szeretném, ha nem csak a fejünk felett dőlnének el a dolgok. Gondolom, hogy ez fontos, dolog, ami engem, mint kétgyermekes családanyát is érint"

A szabadság téri szovjet emlékmű ügyében a Deport 56 kezdeményezte a népszavazási aláírásgyűjtést. A szervezés a Magyarok Világszövetsége vállalta fel. Az eredményt pénteken ismertetik a Magyarok Házában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Szakértő: észbontó tempóval csapódhatott a szállodahajóba a motorcsónak
Verőcei tragédia

Szakértő: észbontó tempóval csapódhatott a szállodahajóba a motorcsónak

A kishajót egy 190 lóerős motor hajtotta, ebből és a "nagy csattanásból" arra lehet következtetni, hogy erős volt a tempó - no meg a motorcsónak sérülései is ezt támaszthatják majd alá a Mahosz szóvivője szerint. A szállodahajó kapitánya segítség elmulasztása miatt őrizetben van.

Megrendítő vallomások a színészlegendától – könyv Benedek Miklósról

A Nemzet Színésze zárkózott ember hírében állt, idősebb korára azonban feloldódott, és megannyi sikeres szerep után a legnagyobb kihívással birkózott meg: saját magáról mesélt életrajzi könyvében, melynek megjelenését nem érhette meg, ugyanis január 9-én elhunyt. A könyv megírásában egy régi jó barát, Vajda Katalin volt a segítségére, akinek köszönhetően egy mellbe vágóan őszinte vallomást olvashatunk.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×