eur:
390.7
usd:
364.04
bux:
68179.5
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Kétszázezren nem tértek haza a szovjet munkatáborokból

A múlt század negyvenes éveiben mintegy 600 ezer magyar állampolgár került a Szovjetunió munkatáboraiba, közülük 200 ezren sohasem tértek vissza. Az elhunytak listáján szereplők jelentős része nem is volt katona, de a szovjet gazdaságnak óriási szüksége volt kényszermunkásokra - mondta az InfoRádiónak a Magyar Tudományos Akadémia Történettudományi Intézetének tudományos főmunkatársa, Stark Tamás, akinek Magyar foglyok a Szovjetunióban című könyvét a XX. Század Intézetben mutatták be.

Nem a harctereken vesztett sok embert Magyarország, hanem a holokauszt során és a szovjet fogságban - közölte Stark Tamás.

A Magyar Tudományos Akadémia Történettudományi Intézetének tudományos főmunkatársa kifejtette: 600 ezer magyar állampolgár volt a szovjet munkatáborokban, és közülük 200 ezren nem tértek haza.

A hadifoglyokat a háború után nem engedték el, a túlélők többsége 1948-49 körül térhetett haza - tette hozzá.

Stark Tamás kiemelte: az elítéltek még rosszabb helyzetben voltak, ugyanis legtöbbjük 1953 után jöhetett haza, de a kevésbé szerencsések itthon is börtönbe kerültek.

A szovjet gazdaságnak fontos pillére volt a kényszermunka - hangsúlyozta Stark Tamás.

Hozzátette: a belső munkaerőforrások az 1930-as évek végére elfogytak, ezért volt szükség a külföldi kényszermunkásokra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett  – Ukrajnai háborús híreink kedden

Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett – Ukrajnai háborús híreink kedden

Az orosz harctéri veszteségek legalább felét az ukrán drónok okozzák, főleg az FPV kamikaze-drónok, de mellettük komoly gondot okoznak az aknagránátokat dobáló „bombázódrónok” is – állítja az egyik nagyobb orosz háborús Telegram-csatorna harctéri forrásokra hivatkozva. Ukrán források vasárnap este három donbaszi falu elvesztését ismerték el, ugyanakkor geolokáció alapján nagyon úgy néz ki, hogy ennél jelentősen mélyebben törték át az orosz csapatok a frontvonalat. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×