eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Romániából 150 ezer vendégmunkás érkezhet

A Nézőpont Kutatóintézet szerint, ha Magyarország megnyitná munkaerőpiacát a román és bolgár munkavállalók előtt, Romániából 100-150 ezer munkavállalóra lehetne számítani. Bulgáriával kapcsolatban hasonló adat nem áll rendelkezésre.

Számításaikat a jövedelemkülönbségekre alapozzák. Az Európai Unióban jelenleg több mint 2 millió román dolgozik, Magyarországon 60 ezer. A románok főleg a mediterrán országokat kedvelik.

Az intézet arra nem tett javaslatot, hogy Magyarországnak meg kellene-e nyitni munkaerőpiacát az új csatlakozók előtt. A szaktárca szerint főleg a hiányszakmák esetében lehetne ezen gondolkodni.

Az eddigi tapasztalatok


Az Európai Unió legutóbbi bővítési körében kezdetben csak három ország, Svédország, Írország és Nagy-Britannia nyitotta meg első naptól munkaerőpiacát az új tagországok számára. Az azóta eltelt idő azt bizonyította, hogy az ő döntésük volt helyes.


A 2004-es bővítést követően - mint az előre látható volt - a lengyelek voltak azok, akik legnagyobb számban próbáltak szerencsét a számukra nyitottabb Európában. Lengyel becslések szerint körülbelül kétmillió munkaképes korú ember hagyta el az országot, közülük legtöbben Nagy-Britanniába és Írországba mentek.


Olaszországot és Franciaországot - a hivatalos adatok szerint - elkerülte az áradat. Az eddigi tapasztalatok szerint két dolgot biztosan lehet állítani: az egyik, hogy azok az uniós országok jártak jobban, akik beengedték a külföldi munkaerőt, a másik, hogy a zárt kapuk nem tartják távol a munkavállalókat.


A briteknél nőtt a munkanélküliség


A bővítést megelőző brit becslések körülbelül 150.000 munkakeresőre számítottak. Itt egy kicsit tévedtek, ugyanis az elmúlt két és fél év alatt 770 ezren jöttek az új tagállamokból, ebből csak a lengyelek száma félmillióra tehető.


A bevándorlás végső mérlege pedig az, hogy minimális mértékben nőtt a munkanélküliség, ám a bérek a legrosszabbul fizetett állások kivételével a gazdasági növekedésnél is gyorsabban nőttek, a gazdaság pedig negyven éve nem látott mértékben növekszik.


Az történt ugyanis, hogy az új tagországokból érkezettek betöltötték szinte az összes betöltetlen, rosszul fizetett állást, ráadásul elkezdtek adót fizetni - no meg vásárolni.


Franciaországban, ahol a kapuk zárva maradtak, megugrott az illegális bevándorlók száma, illetve óvatos becslések szerint a GDP 1-2 százalékával nőtt a feketegazdaság aránya.


A nyitott kapuk politikájának egy másik előnye a létező feketegazdaság kifehérítése is: a bővítés előtt a Nagy-Britanniában nyilvántartott külföldiek 57 százalékának volt bejelentett állása, most 97 százalékuknak.


Ráadásul a munkavállalók 82 százaléka 34 événél fiatalabb, többnyire egyedül érkező férfi, aki albérletben lakik. Vagyis fizetik a jövedelemadót, de koruknál fogva alig igényelnek betegellátást és gyerekeik sem a brit iskolahálózatot terhelik.


A kormány később dönt

A szociális és munkaügyi minisztérium tervei szerint a hiányszakmák esetében nyitná meg Magyarország a munkaerőpiacát 2007 szeptember elsején. A hiányszakmákat a szociális partnerekkel határoznák meg, a kormány novemberben vagy decemberben dönt az ügyben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×