eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Brutális gázáremelés

Augusztustól a gáz fogyasztói áta átlagosan 30 százalékkal emelkedik. A villamos energia lakossági ára 10-14 százalékkal nő.

A miniszterelnök bejelentette, hogy a gázár az 1.500 köbméter alatti fogyasztóknál 30 százaléknál kisebb, a 3.000 köbméter feletti fogyasztóknál pedig ennél nagyobb mértékben emelkedik.

Ezekkel az áremelésekkel a kormány a világpiaci és a magyar árak eltérő növekedését kívánja kiegyensúlyozni - mondta Gyurcsány Ferenc.

Hozzátette: miközben a világpiacon az elmúlt három évben a nyersolaj ára a háromszorosára emelkedett, addig Magyarországon, részben "egy buta politikai versengés" miatt, csak 20-25 százalékkal nőtt.

Gyurcsány Ferenc közölte: a költségvetésnek évente mintegy 600-650 milliárd forint kiadást jelentenek az ártámogatások: a gyógyszeré, a gázé, a villanyé és a közlekedésé.

A szükséges intézkedések nélkül a gázár támogatási összege idén elérte volna a 250 milliárd forintot, a tervezett beavatkozásnak köszönhetően viszont 160 milliárd forintra csökken - mondta.

A kormányfő célnak nevezte, hogy 2008-ra az összeg csak 30-50 milliárd forintot tegyen ki úgy, hogy a támogatási rendszert szociális támogatássá alakítják.

A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy hosszú távon is meg kell tartani a gázártámogatás szociális rendszerét, a világpiaci árakhoz azonban 2-3 éven keresztül közelíteni kell a hazai árakat.

A rendszer átalakításával a gázár-támogatást a szociális rendszerben nyújtják, mivel a támogatások jelentős részét eddig azok vették igénybe, akik a legtöbbet fogyasztották, és jövedelmük alapján nem is szorultak rá.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×