eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Útlevél az Internetről

Az Európai Unió régi tagállamaiban a közhivatalok szolgáltatásainak 40 százaléka vehető igénybe elektronikus úton. Az újonnan csatlakozott tagállamokban ez az arány 10 százalékponttal alacsonyabb.

A Budapesti Műszaki Egyetem Információs Társadalom és Trendkutató Központjának jelentéséből kiderül, hogy Magyarországon az Európai Unió által előírt 20 alapvető szolgáltatás már elektronikus úton is elérhető.

Interneten keresztül meghosszabbítható az útlevél, bejelenthető a lakcímváltozás, de a vállalkozásokkal kapcsolatos adatokat is megváltoztathatjuk a világháló segítségével - mondta el az InfoRádióban Molnár Szilárd kutatási igazgató.

Az elektronikus ügyintézés terjedésének gátja lehet, hogy az emberek féltik adataikat, és nem biztosak abban, hogy a kormányzati számítógépes rendszereken nem továbbíthatók az információk egyik hivatalból a másikba.

A szakértő szerint azonban "jóindulatú kényszer" hatására egyre többen választhatják az internetes ügyintézést.

Mint mondta: a bankkártyák is úgy terjedtek el a '90-es évek elején, hogy a munkáltatók már csak folyószámlára utalták a fizetést.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×