eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Budapest dönthet a következő kormányról

A felmérések azt mutatják, hogy a Fidesz jobb kampánystartot vett, mint az MSZP, jobban aktivizálta saját szavazótáborát - mondta el Stumpf István, a Századvég Alapítvány elnöke. Az InfoRádiónak nyilatkozó politológusok egyetértettek abban: az alacsony részvétel a kis pártoknak kedvezhet, de az MDF és az SZDSZ sorsa inkább budapesti szereplésükön múlik.

Előny a Fidesznél

Az Orbán-kormány kancelláriaminisztere közölte: a legutóbbi Századvég-felmérés szerint az összes megkérdezett körében a Fidesz 3 százalékponttal vezet a szocialisták előtt. A biztos pártválasztóknál ez az előny már 7 százalékpontos - mondta a politológus.

Stumpf István hozzátette: a választást valószínűleg inkább az dönti el, hogy mennyire sikerül a pártoknak mozgósítaniuk saját bázisukat, nem pedig a bizonytalanok meggyőzése.

Saját bázis alatt tág értelemben a 2002-es szavazókat kell érteni, ez mindkét nagy pártnál 2,3 milliónyi embert jelent - mondta Stumpf István.

A politológus hozzáfűzte: úgy tűnik, hogy a Fidesz több régi szavazóját tudja ismét az urnák elé vinni, és az elbizonytalanodott támogatói közül is egyre többet tud visszacsábítani.

MSZP-SZDSZ konfliktus?

Török Gábor politológus szerint nem egyértelmű, hogy az SZDSZ-nek vagy az MDF-nek kedvezne, ha kevesen mennének el szavazni.

A Népszabadság elemzése szerint taktikai konfliktus alakult ki az MSZP és az SZDSZ között, mert míg a szocialistáknak a bizonytalanok mozgósítása a célja, addig a liberálisok inkább abban érdekeltek, hogy minél kevesebben menjenek el szavazni.

Török Gábor elmondta: vannak taktikai ellentétek a koalíciós pártok között, de a választási részvétel nem tartozik ezek közé. Azt ugyanis szerinte nem lehet száz százalékos biztonsággal kimondani, hogy az SZDSZ-nek jót tenne az alacsony részvétel.

Ez igaz lehet egy olyan jól szervezett, radikális pártra, mint a MIÉP, a Jobbik, vagy a Munkáspárt. Ezeknek fegyelmezett szavazótáboruk van, amelyek elmennek voksolni, de rajtuk kívül plusz szavazatokra nem nagyon számíthatnak - tette hozzá Török Gábor.

Valami ellen szavaznak?

Giró-Szász András, a Századvég Alapítvány igazgatója az InfoRádióban kijelentette: mind a 2002-es parlamenti választás, mind a 2004-es európai parlamenti választás azt mutatta, hogy 200 és 300 ezer között van az SZDSZ stabil szavazói bázisa, ezért a párt parlamentbe való bejutása csak abban az esetben valószínűsíthető, ha a választási részvétel 63-65 százalék alatt marad.

A nagy pártokról Giró-Szász András azt mondta: mindkettőre igaz, hogy ha mozgósítani tudja a 2002-es szavazóbázisát, akkor képes lehet megnyerni a választásokat.

A szakértő emlékeztetett arra, hogy négy évvel ezelőtt az MSZP a saját szimpátiabázisán kívül képes volt elvinni az urnákhoz több százezer protest-hangulatú embert, akik az akkori kormány ellen szavaztak.

Ha ezeket a szavazókat a szocialisták most is meg tudják szólítani, akár úgy, hogy visszamutatnak 2002 előttre, vagy más módon felkeltik a Fidesszel szembeni protest-hangulatot, akkor nagy esélyt teremtenek arra, hogy kormányon maradjanak - hangsúlyozta a politológus.

Budapest dönthet

Török Gábor szerint az SZDSZ és az MDF szempontjából a választási részvételnél fontosabb lehet a főváros. A szabad demokraták az elmúlt választásokon a voksaik csaknem egyharmadát itt kapták, ezért számukra létfontosságú, hogy elérik-e a 10 százalékot Budapesten - mondta a politológus.

Stumpf István kijelentette: az eredmények azt mutatják, hogy az MSZP és a Fidesz támogatottsága közeledik Budapesten. A szocialisták támogatottsága csak az SZDSZ kárára nőhet - tette hozzá.

A Századvég elnöke közölte: a budapesti megkérdezettek körében 31 százalék az MSZP-t, 25 százalék a Fideszt támogatja; ez nem akkora előny, mint amekkorát általában mérni szoktak.

Úgy tűnik, az MSZP meg akarja szerezni a liberális szavazókat. Mintha az MSZP hozott volna egy stratégiai döntést: Budapestet és a főpolgármesteri pozíciót meg kell szerezni - vélekedett a Századvég vezetője.

Hozzátette: a két koalíciós párt fővárosi konfliktusából a Fidesz még nem tudott profitálni.

Giró-Szász András kitért arra: Budapest meghatározó szerepet játszhat a választásokon, ezért a két nagy párt rástartolt a fővárosra, amely egyébként az SZDSZ legfőbb szavazóbázisa.

A Századvég igazgatója szerint a Fidesz aktív budapesti fellépésével arra is törekszik, hogy megakadályozza az SZDSZ parlamentbe való bejutását, míg az MSZP a liberális párt gyengítésével annak koalíciós "zsarolási potenciálját" gyengítené.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×