eur:
392.8
usd:
366.22
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Felosztották a fővárosi milliárdokat

Elfogadta a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülésén a fővárosi önkormányzat és a kerületek közötti forrásmegosztásról szóló rendeletet. A felosztott 177,5 milliárd forintból mintegy 86 milliárdot a főváros, a többit a 23 kerület kapta.

A forrásmegosztás a korábbi években rendszeresen nagy vitát kavart; idén ez elmaradt, mivel már törvény szabályozza a kérdést. A megosztással a főváros 48 százalékot, a kerületek 52 százalékot kaptak.

A bevételek legnagyobb része az iparűzési adóból (154 milliárd forint) származik; a személyi jövedelemadó helyben maradó része 18 milliárd forint, az idegenforgalmi adóból 1 milliárd forint folyik be.

A tavalyihoz képest a főváros mintegy 1,9 milliárd forinttal, a kerületek 208 millió forinttal jutottak több pénzhez.

A kerületek közül a legkevesebbet, valamivel több mint egymilliárd forintot az V. kerület, a legtöbbet, 6,3 milliárdot a III. kerület kapott.

Több kerület, így a VII., a IX., a X. és a XXI. is több mint 300 millió forinttal kapott kevesebbet az előző évinél.

A főváros által készített javaslatot nyolc kerület, köztük a IV., a VII. és a XV. nem fogadta el, a XVIII. kerület álláspontját pedig nem tartalmazta az előterjesztés.

A javaslatot Ferencváros szempontjából rendkívüli hátrányosnak minősítette a városrész szabaddemokrata polgármestere, aki jelezte: az előterjesztés elfogadása esetén soron kívüli vizsgálatot kért az Állami Számvevőszéktől.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×