eur:
393.54
usd:
364.51
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Óvakodjon a fehérzajtól!

Megváltozik a munkahelyi zajterhelési határ február 15-től. Az új rendelkezés szerint ezentúl 90 decibel helyett már 85-nél kötelező lesz csökkenteni a zajterhelést. A legkárosabb a fehérzaj, melyben magas, közepes és mély hangtartományok is vannak.

Az emberi hallást már a 80-90 decibeles hangerő is tartósan károsíthatja - mondta el az InfoRádió által megkérdezett audiológus. Katona Gábor fül-, orr-, gégész főorvos azonban felhívta a figyelmet arra is, hogy a nem túl erős, de tartós háttérzaj, és az úgynevezett fehér zaj sokkal veszélyesebb, mint a rövid ideig tartó, nagy hanghatás.

A normál beszéd 30 és 50 decibel között van, a kiabálás viszont már 60 decibeles. Egy sugárhajtású kép zaja pedig elérheti a 150-et is. A napi 80-90 decibeles hanghatás már tartós halláskárosulást okozhat.

Mindez persze függ a zaj minőségétől is. Az úgynevezett fehérzaj a legkárosabb, azaz amiben magas, közepes és mély hangtartományok is vannak.

A rövid ideig tartó erős zaj is káros, de hosszútávon a tartós hanghatás még károsabb. A betegek rendszerint későn fordulnak orvoshoz, holott a zajártalommal kialakult nagyothallás nem gyógyítható.

Az ideális az, ha a napi hanghatás nem haladja meg a 80-90 decibelt – mondta el az InfoRádióban az Országos Munkahigiénés és Foglalkozás-egészségügyi Intézet osztályvezetője.

Martin János közölte: a munkahelyi zajhatást a védőeszközök figyelembevételével kell megmérni. Az osztályvezető a zajos munkahelyeken dolgozóknak azt javasolja, gyakran vizsgáltassák meg hallásukat.

Ajánlott a füldugók és más hallásvédők használata is, bár ezeket a legtöbben nem szeretik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×