eur:
388.67
usd:
361.72
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Miért fogynak a betegek a kórházban?

Egy felmérés szerint hetente átlagosan két kilót fogy egy kórházi beteg Magyarországon. A dietetikusok állítják: meg kell reformálni a kórházi étkeztetést; a kórházi vezetők szerint megfelelő az élelmezés, a kórházi tartózkodás pedig mindenképpen súlycsökkenéssel jár.

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének felmérése hét kórházra terjedt ki, és összesen 206 beteg súlyának változásait vizsgálták.

A résztvevőket hét különböző osztályon kezelték, az eredmény kiszámításakor csak azoknak a betegeknek az adatait értékelték, akik nem vettek részt semmilyen fogyókúrában.

A felmérés megállapította, hogy a kórházi betegek kétharmada akaratán kívül veszít testtömegéből, egy fekvőbeteg hetente átlagosan két kilót fogy kórházi tartózkodása alatt. A szövetség az eredményeket Rácz Jenő egészségügyi miniszterhez is eljuttatta.

A felmérést végző szervezet elnöke az InfoRádióban azt mondta: a kórházi étkezésben mind a mennyiséggel, mind a minőséggel akadnak problémák.

Antal Emese hozzátette: szűkös a nyersanyag-keret, és sokszor azt sem nézik meg, hogy megeszi-e az ételt a beteg. Az étel 30-40 százaléka visszakerül a konyhára, ami pénzkidobást jelent.

Alaposan át kell gondolni a betegélelmezést, meg kellene emelni a nyersanyag-normát; így kevesebb beteg lenne alultáplált, hamarabb felépülnének, kevesebb gyógyszerre lenne szükség, így milliókat, talán milliárdokat lehetne spórolni – hangsúlyozta Antal Emese.

Az Egészégügyi Gazdasági Vezetők Egyesületének elnöke szerint kérdéses, hogy egy nem reprezentatív felmérést mennyire kell komolyan venni, milyen következtetéseket lehet levonni belőle.

Ari Lajos az InfoRádióban elmondta: megfelelő a betegek élelmezése Magyarországon, a legtöbb betegség eleve súlycsökkenéssel jár, ráadásul sokan jelentős súlytöbblettel érkeznek a kórházba.

Ugyanakkor Ari Lajos szerint is van igazság a dietetikusok élelmezésre vonatkozó javaslatában, az erről szóló szakmai vitákat le kell folytatni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.

Élőben a BL-elődöntő: Real Madrid–Bayern München 0-0

A Borussia Dortmund már a június elsejei döntő résztvevője, ma este eldől, ki lesz az ellenfele. A Real Madrid és a Bayern München csatája nyolc napja Németországban 2-2-re végződött, aki most nyer a Bernabéuban, továbbjut. Döntetlennél hosszabbítás (esetleg tizenegyespárbaj) következik.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×