Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A háziorvosok szerint nincs pénz az új szűrési rendszerre

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A háziorvosok szerint nincs meg az anyagi és emberi fedezet a gyermekek és a fiatalok új, kibővített szűrővizsgálati rendszeréhez. Az Egészségügyi Minisztérium főosztályvezetője ezzel szemben azt mondja: a háziorvosok azért kapják a kártyapénzt, hogy rendesen megvizsgálják a betegeiket.

Egy miniszteri rendelet módosításával januártól többen és többször kell, hogy megjelenjenek a szűréseken.

A Magyar Orvosi Kamara Háziorvosi Szekciójának elnöke, Kertai Aurél az InfoRádióban azt mondta, hogy az új rendszer szakmai szempontból jó, csak éppen plusz munkát jelent, amire nincs elég ember és pénz az egészségügyben.

John Anna, az Egészségügyi Minisztérium főosztályvezetője az InfoRádióban úgy nyilatkozott: nem lesz plusz munka, az orvosok pedig azért kapnak kártyapénzt, hogy rendesen megvizsgálják a betegeiket.

A rendeletmódosítás értelmében a gyerekeknek ezentúl féléves korukig legalább kéthavonta, ezt követően pedig egyéves korukban, majd iskolás korukig évente kell vizsgálaton részt venniük. Hat és tizennyolc éves koruk között legalább kétévente kötelező szűrésen megjelenniük.

Kibővült a vizsgált betegségcsoportok köre is: a családban előforduló örökletes betegségeket ezentúl éppúgy vizsgálják, mint a cukorbetegséget vagy a kóros elhízást.

A felnőttek szűrési rendszerében a többi között újítás, hogy háziorvosoknak kötelező állapotfelmérést végezniük minden 21 éves páciensükön.

Ennek alapján mindenki személyre szóló kockázatelemzést kap, így az orvos pontosan tudhatja, hogy páciensének milyen gyakorisággal, és milyen vizsgálatokra kell elmennie.