INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Állami kézben marad a siófoki reptér

Infostart / InfoRádió
Állami kézben marad a Budapest Airport Rt. kezelésében lévő Siófok-Kiliti-Ságvár Repülőtér - értesült az InfoRádió a Pénzügyminisztériumtól.

Az üggyel kapcsolatban Siófok parlamenti képviselője, Grúber Attila az InfoRádiónak azt mondta: ugyan nem ismeri a Budapest Airport Rt. (BA Rt.) privatizációs szerződését, azonban Kolber István regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős tárca nélküli minisztertől úgy értesült, hogy az nem érinti a kiliti repülőteret.

A Pénzügyminisztérium sajtóosztályán megerősítették Grúber Attila értesülését: a repülőtér kincstári tulajdon marad, ugyanis ez a létesítmény nem szerepel a BA Rt. vagyonkezelői szerződésben.

A polgármester vizsgálatot kért

A kérdés tisztázása érdekében Siófok polgármestere kedden vizsgálatot kért Veres János pénzügyminisztertől.

Balázs Árpád azért fordult a miniszterhez, mert az ÁPV Rt.-től kapott információval szemben az ingatlan-nyilvántartásban a repülőtér felépítményei külön helyrajzi számon a Budapest Airport Rt. tulajdonában vannak.

Siófok polgármestere közölte: azt szeretné elérni, hogy a reptér az alatta lévő földhöz hasonlóan az állam tulajdonában maradjon, ellenkező esetben vegyes tulajdon jön létre, amely a repülőtér működését, fejlesztését, Siófok és környéke fejlődését hátrányosan érintené.

Saját tulajdonba vennék

Siófok és Ságvár képviselő-testülete korábban arra kérte az állami döntéshozókat, hogy adják a két önkormányzat közös tulajdonába a létesítményt, cserébe garanciát vállalnak arra, hogy a repülőteret nem adják el, hanem a térség lakossága, a turizmus érdekében fejlesztik.

A reptér 5 kilométerre van Siófoktól, nemzetközi forgalmat nem bonyolít, de kedvező feltételeket nyújt a sportrepülők számára.

Kapcsolódó hang

Interjú Grúber Attillával
 


Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk