INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

A magyar kormány elutasítja a brit javaslatot

Infostart / InfoRádió
A magyar kormány elutasítja a britek európai uniós költségvetési javaslatát, és az utolsó pillanatig tárgyal, hogy emelkedjenek a kohéziós alapok - mondta a miniszterelnök.

Gyurcsány Ferenc kifogásolta, hogy a következő hétéves büdzsé kisebb lenne a jelenleginél, amelyet még 15 tagállamra terveztek.

A felzárkózást szolgáló kohéziós alapok 8 százalékkal csökkennének, ráadásul az önkormányzatok sem kapnának uniós támogatást az áfa-fizetéshez, ez pedig 20 százalékkal növelné költségeiket.

A brit tervnek vannak előnyei is: növekedne az épületek és a belső utak felújításának támogatása. Gyurcsány Ferenc szerint a javaslat támogatná a magyar fejlesztési politikát.

A Fidesz is ellenzi az uniós költségvetés bármilyen csökkentését. Áder János frakcióvezető hangsúlyozta: „én Barroso elnök úrral értek egyet, aki első reakciójában azt mondta, hogy ez elfogadhatatlan, ez nem Európa megerősödését szolgálná".

A politikus szerint az az összeg, amiről a vita folyik, az EU régi tagországai számára jelentéktelen, de az új tagállamoknak, óriási segítség lehet, márpedig Magyarországnak szüksége van ezekre a fejlesztési forrásokra.

A címlapról ajánljuk