eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán
Almati, 2014. november 8.Aján Tamás, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) elnöke sajtóértekezletet tart a kazahsztáni súlyemelő-világbajnokságon Almatiban 2014. november 8-án. (MTI/EPA/Igor Kovalenko)
Nyitókép: MTI/EPA/Igor Kovalenko

Aján Tamás: a NOB át akarja venni az irányítást az egész sport felett

Sem az ifjúsági olimpián, sem a türkmenisztáni felnőtt világbajnokságon nem volt pozitív doppingeset súlyemelésben - számolt be az InfoRádiónak adott exkluzív interjúban Aján Tamás, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség elnöke. Arról is beszélt, hogy februárban dönthet a súlyemelés párizsi olimpiai helyéről a NOB, amely szerinte vezető szerepre tör a világ sportjában.

Milyen volt 2018 a súlyemelésben?

Végtelenül mozgalmas évet zárunk. Az utolsó húsz évben nem végeztünk súlycsoport-módosítást, de most november 1-jétől a korábbi 8-8 súlycsoport helyett 10-10 súlycsoport van a férfiaknál és a nőknél is. A türkmenisztáni Asgabatban rendezett világbajnokságon először jelent meg a 20 súlycsoport, a résztvevő országok és a versenyzői mezőny szempontjából is óriási szám jött össze: reggel 8 órakor már kezdődtek a versenyek, és volt, hogy még éjfélkor is tartottak. A világrekordok helyett úgynevezett standardokat állítottunk föl, de ezeket majdnem minden súlycsoportban megjavították,

nagyon sok világrekord volt, ez is mutatja, hogy nagy verseny volt.

A kilenc, korábban felfüggesztett ország visszatért a pódiumra, ez is emelte a világbajnokság rangját. Az egész világon nagy a rivalizálás, a Zöld-foki szigetek lett a 193. tagállamunk, tehát nemcsak az elitben, hanem az egész súlyemelésben változás van.

A doppingminták újraanalizálása miatt a 2008-as és a 2012-es olimpiák végeredményét több súlycsoportban meg kellett változtatni, és a három évvel ezelőtti, houstoni világbajnokságon is meglehetősen magas volt a doppingesetek száma. Az idei doppingellenőrzések alapján hogy látja, mennyire veszik komolyan a tagországok, hogy zéró tolerancia van érvényben?

1975 óta mindent megteszek, hogy a sportágat megtisztítsuk a doppingtól. Soha nem titkoltuk, a sportág érzékeny a doppingra. Óriási leckét adott a Nemzetközi Olimpiai Bizottság a Nemzetközi Súlyemelő Szövetségnek a 2017. június 9-i döntésével:

Tokióban a sportág ott van az olimpia programján, de ha nem tudunk tisztább súlyemelést felmutatni, akkor leveszik az olimpia programjáról.

Nyíltan kell erről beszéljünk, nagyon örülök a NOB-döntésnek, és annak is, hogy a legkisebb nemzeti szövetségek is tudomásul vették, hogy tennünk kell valamit. Jó úton járunk, és ma már a NOB példaként említi a súlyemelésben történt intézkedéseket. Februárban lehet a NOB elnökségi ülése, amely a jelenlegi információink szerint a sportágnak biztosítja a további olimpiai részvételt. A NOB megvárta az ifjúsági olimpia és a vb doppingeredményeit, és szeretném bejelenteni, hogy sem Buenos Airesben, sem Türkmenisztánban nem volt pozitív eset. Ez kell ahhoz, hogy a NOB kimondja – lehetőleg februárban – hogy a súlyemelés maradhat az olimpia programján 2024-től is.

Tovább marad a szigor és az ellenőrzések magas száma?

Igen. Teljesen osztom a NOB véleményét, hogy igenis figyelje a további eredményeinket, mert

a sportág vagy létezik dopping nélkül, vagy el fog tűnni.

A megfigyelés és ellenőrzés a NOB részéről szükséges és fontos. Nem csökkentjük az ellenőrzések számát, hanem tovább kívánjuk emelni.

Megváltoztatták a kvalifikációs rendet a tokiói olimpiára, egyéni versenyzők kvalifikálhatnak, ehhez pedig ott kell lenni fontos versenyeken, amelyeken egyúttal a doppingellenőrök rendelkezésére kell állni.

Az egyéni részvétellel végre elérem azt, amit 16-20 éve próbálok. A versenyzők többször indulnak el, ez abból a szempontból is jó, hogy többször kerülnek ellenőrzés alá, a versenyekkel együtt a súlyemelők még aktívabbak lesznek, a nemzeti szövetségek még aktívabban rendeznek eseményeket.

A sportolók saját maguknak gyűjtik az olimpiai részvételhez a pontokat, és nem az országuknak vagy a szövetségüknek.

Az egész sportág felpezsdítő helyzetbe kerül.

2019 pedig már egyértelműen az olimpiai kvalifikációról szól, és súlyemelésben a pattayai világbajnokság lesz a legfontosabb szeptember második felében.

A jövő évben nagyon látványos helyeken vannak a világbajnokságaink, mert márciusban Las Vegasban lesz az ifjúsági világbajnokság, majd Fidzsin a youth világbajnokság és Pattayában lesz a felnőtt világbajnokság. Emberi oldalról ez is egy kicsit ösztönzi a nemzeti szövetségeket és a versenyzőket, hogy felkészüljenek a világbajnokságokra.

A nemzetközi olimpiai mozgalomban a korábbi években jellemző trendek mennyire folytatódtak?

A NOB egyre inkább át akarja venni az egész sport felett az irányítást.

A súlyemelés szempontjából ennek hátrányát most nem érzem, de lehet, hogy egy bizonyos idő után a nemzetközi szövetségek ezt másképp fogják értékelni. Jelenleg ez a tendencia, a következő időszakban elválik, hogy mennyire viszi pozitív irányba a sport fejlődését. Az anyagi dolgok fontosak, a sportba befolyó pénzügyi támogatások segítik a sport fejlesztését, de ebben is meg kell találjuk a megfelelő egyensúlyt. Ez mind a nemzetközi szövetségekre, mind a NOB-ra, mind a szponzorokra érvényes. Néhány ország erőteljesen nagy rendezvényekre koncentrál,

pozitívan említem meg Magyarországot, hiszen Budapest egyértelműen kezd a világ sportfővárosa lenni.

Nagyon örülnék, ha súlyemelésben is lenne nagy esemény Budapesten. Érződik az egész világ sportjában, hogy egy ilyen tendencia megindult. A téli olimpiától visszaléptek rendezni vágyó országok, viszont a 2032-es olimpiára egyre több jelentkező van. Sok pozitív jelet látok, a sport továbbra is tartja a helyét, a XXI. század elején tovább erősítette azt, hogy valamennyi fejlett országban a társadalmi fejlődés nagyon fontos pontja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Marilyn Monroe-tól Billie Eilishig – Dívák és Ikonok a Magyar Zene Házában

Magyarország nemzetközi kulturális pozícióját mutatja, hogy a londoni Viktória és Albert Múzeum először Budapestre utaztatja nagy sikerű Dívák és Ikonok című kiállítását, amelyet a Magyar Zene Háza magyar művészek történeteivel, tárgyaival egészített ki – mondta Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár a tárlatot megnyitó beszédében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 19. 18:07
×
×
×
×