eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Titkos állami és önkormányzati adatok kerültek nyilvánosságra Magyarországról

Titkos állami és önkormányzati adatok kerültek nyilvánosságra Magyarországról

A Kormányzati Eseménykezelő Központ tájékoztatót adott ki kompromittálódott felhasználói fiókokkal kapcsolatban. Sajtóértesülések szerint ügyvédi irodák és lakossági felhasználók is érintettek.

Néhány napja a Pastebin.com weboldalon 6 832 db magyarországi felhasználói fiók adatait hozta nyilvánosságra egy felhasználó, az e-mail fiókokhoz tartozó jelszavakkal együtt.

Jelenleg nem ismert, hogy mely oldal vagy oldalak adatbázisa került nyilvánosságra, de a kiszivárogtatott adatok között több állami és önkormányzati e-mail cím/jelszó páros szerepel -közölte a Nemzeti Elektronikus Információbiztonsági Hatóság.

A GovCERT javasolja az informatikai biztonsági szabályzat szerint tudatosítani a felhasználókat a megfelelő jelszó használatról (kiemelt tekintettel az eltérő szolgáltatásokhoz történő eltérő jelszavak alkalmazására, illetve kerülve a munkahelyi rendszerek hozzáférésénél alkalmazott jelszavak munkahelyen kívül történő alkalmazására), valamint a hivatalos e-mail címek online szolgáltatásokra történő regisztrációjának veszélyeiről.

Abban az esetben, ha ezek a szabályozások az Ön intézményére vonatkozó IBSZ-ben nem kellő hangsúllyal szerepelnek, javasoljuk annak módosítását, szükség szerint kiegészítését.

Amennyiben további kérdése van az esettel kapcsolatban, vagy az érintettségről tájékozódna, keresse a Kormányzati Eseménykezelő Központot.

A Magyar Telekom PR Irodájánál a hvg.hu kérdésére azt mondták: a szolgáltató "az érintett ügyfelei biztonságát szem előtt tartva azonnali jelszómódosítást kért az interneten nyilvánosságra került e-mail címek esetében, megelőzve azt, hogy illetéktelenek beléphessenek az adott fiókokba". A telekomosok mellett gmailes címek is érintettek.

A HVG ügyvédi körökből úgy értesült, több ügyvéd élt át hasonlót. Olyan is volt, akinek csak az tűnt fel, hogy az elmúlt egy napban a szokásosnál jóval több spamet kapott. Elképzelhető tehát, hogy az ellopott adatbázist már értékesítették spammereknek is.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×