eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

SZDSZ: Kóka és Fodor nem ismerik egymást?

Miközben Fodor Gábor jóval népszerűbb a lakosság és a felnőtt szavazók körében, a szabad demokrata küldöttek elsöprő többsége Kóka Jánost támogatja az SZDSZ hónapvégi tisztújítása előtt. A két jelölt érdekes szembenállását jól jelzi, hogy a legnagyobb internetes közösségi portálon mindkettőjüknek egyenként több mint kétezer ismerőse van, azonban kettejük közt nincs kapcsolat.

Kóka Jánost 64 helyi pártszervezet és 297 tag, míg Fodor Gábort 42 szervezet és 117 tag támogatja az SZDSZ központjába beérkezett adatok alapján. Feltűnő azonban, hogy Kóka János alapszervezete inkább Fodor Gáborral képzelné el a szabad demokraták jövőjét.

A kisebbik kormányzópárt vezetése egyértelműen a gazdasági és közlekedési miniszter mögött sorakozik fel, azonban a Szonda Ipsos legutóbbi felmérése alapján a lakosság többsége inkább Fodor Gáborral szimpatizál.

A másfél évtizededdel ezelőtt a Fideszből átigazolt politikus 41-37 százalékos arányban népszerűbb, mint a három éve politizáló Kóka János, bár a kutatás megjegyzi, hogy saját táboron belül kiegyenlített a két jelölt támogatottsága.

Amiben különböznek...

A kormánytag értelemszerűen a gazdaságpolitikát, a szociál-, és oktatáspolitikát, valamint az esélyegyenlőséget tartotta fontosnak kiemelni programjából, míg Fodor Gábor a politikai ars poeticája mellett az oktatást, a vidéket és a külpolitikát.

A klasszikus liberális akciók is Fodor Gábor nevéhez köthetőek. Csütörtökön például ismét a kisebb létszámú parlament kialakításáról tett javaslatot, amelyhez hasonló korábbi kezdeményezések a politikai egyetértés dacára mindig megfeneklettek.

Kóka János viszont a feledés homályába veszett közpénzügyi államtitkárság céljait, feladatait leporolva közpénzügyi törvényt, illetve az oktatás számára több pénzt javasolt az elmúlt napokban.

...és amiben egyetértenek

Abban mindkét jelölt egyetért, hogy a megkezdett átalakítások végrehajtása az alapja a kormányban való maradásnak és Molnár Lajos egészségügyi minisztert, valamint programját is egybehangzóan támogatják.

Az InfoRádió értesülései szerint a koalíciós társ MSZP-ben is nagy érdeklődés előzi meg az SZDSZ tisztújítását. A nagyobbik kormányzópártnál arra számítanak, hogy az elnökválasztási küzdelemben, illetve a tisztújítás után vélhetően a szabad demokraták különutasságát hangoztató új vezetés konfrontálódni fog majd az MSZP-vel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Marilyn Monroe-tól Billie Eilishig – Dívák és Ikonok a Magyar Zene Házában

Magyarország nemzetközi kulturális pozícióját mutatja, hogy a londoni Viktória és Albert Múzeum először Budapestre utaztatja nagy sikerű Dívák és Ikonok című kiállítását, amelyet a Magyar Zene Háza magyar művészek történeteivel, tárgyaival egészített ki – mondta Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár a tárlatot megnyitó beszédében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×