eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Javaslat a szakértői kormány tagjaira

Az Alkotmánybíróság elnökét javasolja egy szakértői kormány miniszterelnökének a Nézőpont Intézet. A kabinetben helyet kapna Ferge Zsuzsa szociológus, valamint Surányi György és Bod Péter Ákos korábbi jegybankelnökök is. A szakértői kormány felállítását Orbán Viktor Fidesz-elnök javasolta.

Jobb- és baloldali politikusok, szakemberek egyaránt dolgoznának abban a szakértői kormányban, amelynek összetételéről és feladatairól a Nézőpont Intézet készített javaslatot a parlamentnek.

A magát konzervatív-liberális szellemi műhelynek valló szervezet az egyéves mandátummal rendelkező kabinet vezetőjének Bihari Mihály alkotmánybírósági elnököt ajánlja.

A pénzügyminiszter Surányi György volt jegybankelnök, a gazdasági miniszter pedig Bod Péter Ákos - szintén a Magyar Nemzeti Bank volt elnöke - lenne.

Oktatási és kulturális miniszternek Pozsgay Imrét, a Hazafias Népfront volt elnökét, volt államminisztert, külügyminiszternek pedig Gottfried Pétert, az Európai Ügyek Hivatalának elnökét javasolja a szervezet.

A Nézőpont Intézet szerint az igazságügyi és rendészeti miniszter Györgyi Kálmán volt legfőbb ügyész, az önkormányzati és területfejlesztési miniszter Szaló Péter, a Nemzeti Fejlesztési Hivatal elnöke, az egészségügyi miniszter Tulassay Tivadar, az orvosi egyetem rektora, a szociális miniszter Ferge Zsuzsa szociológus, a honvédelmi miniszter Deák János nyugállományú vezérezredes, a környezetvédelmi miniszter pedig Hajós Béla volt helyettes államtitkár lenne.

Visszavonnák a csomagot

Mráz Ágoston Sámuel, a szervezet kutatásvezetője elmondta: a szakértői kormányra azonnali feladatok várnának, például a vállalkozások terheinek csökkentése, a kormány intézkedéseinek visszavonása, valamint az aktuális költségvetés felülvizsgálata.

Javasoljuk a közbeszerzési eljárás azonnali újraírását, illetve a verseny kiterjesztését és a monopóliumellenes szabályok szigorítását. Ez az, amit akár októberben törvényerőre lehetne emelni - hangsúlyozta a kutató.

Mráz Ágoston Sámuel hozzátette: az azonnali intézkedések után az adók és járulékok, az oktatás, az egészségügy, valamint a közigazgatás témájában kerekasztalnak kellene megvitatnia a legfontosabb döntéseket.

A kutatásvezető szerint a szakértői kormány az öt parlamenti párt egyetértésével jönne létre, miután a Gyurcsány-kormány lemondott.

A szakértői kormány kezdeményezéseit a pártoknak feltétel nélkül támogatniuk kell, az előrehozott választásokat pedig 2007. október 7-én és 21-én kell megtartani - vélekedett.

Mráz Ágoston Sámuel az InfoRádió kérdésére elmondta: a szakértők és politikusok nem tudnak arról, hogy őket az intézet szakértői kormánytagnak jelölte.

Alkotmánybíró nem lehet a kormány tagja - reagált szűkszavúan az Ab sajtófőnökén keresztül a felvetésre Bihari Mihály, az Ab elnöke.

Nézőpont Intézet

Az intézet Kapkodó egyensúlyozás címmel készítette el első tanulmányát, amely a második Gyurcsány-kormány első 100 napjáról szólt.

A tanulmányt szakmai tanácsokkal segítette Cséfalvay Zoltán egyetemi tanár, az Orbán Viktor Fidesz-elnök által korábban kezdeményezett Gazdasági Konzultáció szóvivője, valamint Vukovich Gabriella, a Központi Statisztikai Hivatal volt elnökhelyettese, aki szintén Orbán Viktor felkérésére társszerzője volt kormányprogram júniusi vitájára elkészült Fehér Könyvnek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Marilyn Monroe-tól Billie Eilishig – Dívák és Ikonok a Magyar Zene Házában

Magyarország nemzetközi kulturális pozícióját mutatja, hogy a londoni Viktória és Albert Múzeum először Budapestre utaztatja nagy sikerű Dívák és Ikonok című kiállítását, amelyet a Magyar Zene Háza magyar művészek történeteivel, tárgyaival egészített ki – mondta Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár a tárlatot megnyitó beszédében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×