eur:
390.78
usd:
358.98
bux:
72940.89
2024. július 20. szombat Illés
A kínai parti őrség és a filippínó haditengerészet hajóinak találkozása a Spratley szigeteknél. Forrás: X / The Manila Times
Nyitókép: Forrás: X / The Manila Times

Egy levágott hüvelykujj még kevés ahhoz, hogy Amerika hadba szálljon Kína ellen

Puszta kézzel szálltak szembe a Fülöp-szigetek haditengerészetének tagjai a bozótvágóval, baltákkal és botokkal érkező kínai parti őrséggel szemben egy vitatott tengeri területen. Elemzők szerint ez azonban még nem elég a Manilával védelmi paktumot kötő Egyesült Államok közbelépéséhez.

A kínai parti őrség hajói két fülöp-szigeteki haditengerészeti kiszolgáló járművet vettek körbe a vitatott hovatartozású, Második Thomas-zátonynál, a Dél-kínai-tengeren. Emellett még legkevesebb tíz motorcsónakra szálltak át.

Ezt állította ifjabb Romero Brawner, a Fülöp-szigetek fegyveres erejének főnöke, aki szerint „kalózkodással” ér fel a tett. Szavai és egy videó szerint a vágó- és szúróeszközökkel – bozótvágókkal, késekkel, baltákkal és kalapácsokkal – felszerelkezett kínaiak meg akarták akadályozni, hogy a filippinók élelmiszert, lőfegyvereket és más készleteket adjanak át a távoli őrposztjuk tagjainak.

A haditengerészek puszta kézzel tartották vissza őket, aminek során levágták egyikük hüvelykujját.

A színhelyen a Fülöp-szigetek egyik hadihajója még 1999-ben futott rá a zátonyra, hogy ezzel erősítse meg területi igényét, csakhogy a zátonyt a kínaiak is magukénak mondják. A Sierra Madre kinézetre egy súlyosan lepusztult, de még működőképes jármű.

A felek szűnni nem akaró szirénazúgás és kiabálás közepette csaptak össze. A kínaiak megrongáltak két fülöp-szigeteki motorcsónakot, fegyvereket, navigációs eszközöket és más készleteket koboztak el. A kínaiak verziója: figyelmeztették a fülöp-szigetekieket, de azok „illetéktelenül” beléptek a területre. A kínai külügyi szóvivő még azt is tagadta, hogy közvetlenül felléptek volna a filippinó matrózokkal szemben.

Bár Kína az egész Dél-kínai-tengert magáénak mondja, egy nemzetközi bírósági ítélet érvénytelennek mondta ki a követelést. A mostani incidens felvetette a kérdést, hogy mikor avatkozik be az Egyesült Államok, amely védelmi szerződést kötött a Fülöp-szigetekkel. Ez ugyanakkor közvetlen konfrontáció lenne Pekinggel.

Elemzők szerint ami történt, nem elég súlyos ahhoz, hogy Washington fellépjen az 1951-es kétoldalú védelmi szerződés alapján. Jose Antonio Cutodio, az Indiai–Csendes-óceáni Kutatások intézetének tagja azt mondta: sajnálatos, hogy valaki elveszítette az ujját, de ez még nem életet veszélyeztető esemény.

„Ha az állomány tagjai vesztenék életüket vagy hajókat süllyesztenének el, az már indok lenne” – tette hozzá. Az illetékes amerikai külügy államtitkár beszélt az eseményről fülöp-szigeteki kollégájával, de az elítélő szavaknál tovább nem mentek.

Joe Biden amerikai elnök egy éve biztosította Manilát, hogy „vasszilárd” az ígéret, hogy Washington megvédi szövetségesét. Abdul Rahman Yaacom, a Lowy Intézet délkelet-ázsia kutatója szerint azonban Washington nem akar eszkalációt és katonai összecsapást Kínával, főleg úgy, hogy leköti Ukrajna, Izrael és a Vörös-tenger”. És nem akar Kína sem, mert nagylétszámú haditengerészete „papírtigris” lehet az amerikaival szemben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Környezetszennyező autókat használ a legtöbb vezető német politikus
Friss felmérés

Környezetszennyező autókat használ a legtöbb vezető német politikus

A Német Környezetvédelmi Szervezet (Deutsche Umwelthilfe – DUH) legutóbbi felmérése szerint az autóhasználatot tekintve aligha tekinthetők példaképnek vezető német politikusok. Több tucat német politikus használ olyan személygépkocsit, amelynek a szén-dioxid-kibocsátása túllépi az erre vonatkozó uniós korlátozást, ráadásul közöttük több kormánytag is van.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Gyors ukrajnai békét ígért Trump, miközben újra támadták az oroszok az ukrán energetikai infrastruktúrát - Háborús híreink szombaton

Gyors ukrajnai békét ígért Trump, miközben újra támadták az oroszok az ukrán energetikai infrastruktúrát - Háborús híreink szombaton

Péntekről szombatra virradó éjjel telefonon beszélt egymással Donald Trump republikánus elnökjelölt, és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, és amelyről Trump azt kommunikálta, hogy gyors békét fog teremteni Ukrajnában. Zelenszkij erről nem tett említést, arról viszont igen, hogy megállapodtak egy személyes találkozóban, amelyen majd a tartós béke lehetőségeit egyeztetik. Közben az éjjel az oroszok ismét támadták az ukrán energetikai infrastruktúrát, és az is kiszivárgott, hogy az amerikai Patriot rakétarendszer rakétagyártásának felpörgetése akadályokba fog ütközni Japánban, mert egy kritikus fontosságú alkatrészből hiány van. Friss híreink a háborúról szombaton.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×