eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
18 éven felülieknek
Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot
an attacker with a knife violent attacking with a knife
Nyitókép: Elmar Gubisch/Getty Images

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Két férfi súlyos állapotban került kórházba, a hatóságok szerint egy „értelmetlen” támadás után, amely a londoni metró Kennington állomásánál történt szerda este.

A támadónak sikerült elmenekülnie. A rendőrség információi alapján úgy tűnik, az egyik sebesült akkor szerzett sérüléseket, amikor meg akarta állítani a támadót. Ahogy az egyik nyomozó fogalmazott: „bátran közbelépett”.

Mindez pár órával azután történt, hogy szintén London déli részén, egy vasúti szerelvényen az utasok lefilmeztek egy brutális késelést.

Csütörtöki hír, hogy a rendőrök letartóztattak egy 19 éves fiatalembert ezzel az esettel kapcsolatban.

A vonaton elkövetett támadás az egyik legjobb és családbarát külkerületnek számító Beckenham egyik állomásán történt. (Ezen a környéken nőtt fel a legendás David Bowie).

Az áldozat életveszélyes sérüléseket szenvedett, és az ő támadója is elmenekült. Szemtanúk szerint egy maszkos, kapucnis férfi rontott rá egy nagy késsel egy másik férfire. A videón hallatszik, hogy az egyik utas ráüvölt a támadóra: „hagyd abba!”, és az is, hogy mások a rendőrséget hívják. (A képsorokat itt lehet megnézni, csak erős idegzetűek, 18 éven felüliek kattintsanak!)

Az utcán az egyik térfigyelő kamera rögzített egy sebészmaszkot viselő és hosszú késsel sétáló férfit.

Egy szemtanú elmondta: 24 éve él a környéken és nagyon ritkán történik ilyesmi. Mások arról beszéltek: az, hogy fényes nappal történt az eset, megijesztette őket.

Egy középiskolai tanár arról azt mondta: számára ismerősek ezek a helyzetek és gyakran kiskorú az egyik érintett.

Kellemetlen adatok Londonról

A statisztika szerint 2023-ban 4167 sebesüléssel járó késes támadás történt Londonban valamivel kevesebb, mint háromszorosa a manchesteri eseteknek.

Az összes, nagy-britanniai késes támadásból, közel 49 ezer esetből 13 ezer jutott Londonra – azaz a fővárosban követték el a támadások közel egynegyedét. A legtöbb késelést a központi, Westminster kerületben regisztrálták tavaly.

A Brit Statisztikai Hivatal szerint a tizenévesek esetében kétszer magasabb a kockázata annak, hogy halálos késelés áldozataivá válnak, mint 10 évvel ezelőtt. A tinédzserek ellen elkövetett gyilkosságok 82 százalékánál használtak kést vagy éles tárgyat, szemben az összes korcsoport 41 százalékával.

Egy ismeretlen támadók által megkéselt tizenéves fiú elmékére létrehozott jótékonysági kampányszervezet szerint

„az a tragédia, hogy tinik ölnek tiniket... sokkal nagyobb a valószínűsége, hogy késes bűncselekmény áldozata leszel, ha 18 évnél fiatalabb vagy”

– közölte Patrick Green, a Ben Kinsella Trust igazgatója.

Szerinte fokozni kell a felvilágosító munkát a gyerekek és a tizenévesek között, hogy jobban megértsék, milyen szenvedést okoznak a családoknak a késelések.

Green bírálta a közösségi médiát, mert abban az erőszakot normalizáló posztok terjedne,k és sok tini úgynevezett „zombi késeket” vagy machetéket szerez be magának. Sok brit tini a státuszát megerősítendő vagy önvédelemből hord kést, de gyakran épp a saját késükkel szúrják meg őket.

Ködösítéssel vádolják a választásra készülő főpolgármestert

Közben a késelések ügye kampánytéma Londonban, ahol májusban lesz főpolgármester-választás.

Sadiq Khant, a jelenlegi városvezetőt azzal vádolják, hogy kormányzása alatt nőtt az ilyen esetek száma. Ő maga tavaly úgy kente ezt el, hogy egy hivatalos közleménye szerint „2016 óta jelentősen csökkent a késsel, lőfegyverrel végrehajtott bűncselekmények, az emberölések és a betörések száma”.

Csakhogy, vetette közbe a Statisztikai Szabályozás Hivatala nevű intézet vezetője, kifejezetten a késelések száma 2016-hoz és 2022-höz képest is megugrott a brit fővárosban.

A főpolgármesteri hivatal „hetekig nem javította ki a pontatlan számadatot”

– jelentette az Evening Standard című londoni újság.

2021-ben 30 – rekordnak számító –, tizenévesek ellen elkövetett gyilkosságot regisztráltak Londonban, amelyeket főként késsel követtek el.

Khan konzervatívpárti ellenfelei szerint a főpolgármester nem lép fel erélyesen a késelések ellen például azzal, hogy több rendőri ellenőrzést tartanak „forró pontokon”.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Indiában pénteken kezdődött meg a világ legnagyobb általános választása, amelyen közel 1 milliárd választásra jogosult adhatja le a szavazatát. A rendkívüli méretek miatt ezt a szokásosnál sokkal hosszabb időkeretben bonyolítják le, összesen hat héten keresztül zajlik a voksolás, eredményekre csak júniusban lehet majd számítani. A döntés nem könnyű, ugyanis számos olyan tényező van, amely befolyásolhatja a választók döntését. Elemzésünkben összeszedjük, hogy mi motiválhatja most az indiai szavazókat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×