eur:
393.33
usd:
367.5
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) etióp főigazgatója megnyitja a WHO végrehajtó testületének 146. ülésszakát a szervezet genfi székházában 2020. február 3-án. A testület február 8-ig ülésezik.
Nyitókép: MTI/EPA/Keystone/Salvatore Di Nolfi

A WHO Covid-adattisztításra kéri Kínát

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója azt emelte ki, "továbbra is arra kérik a kínai vezetést, hogy a jelenleginél gyorsabb és rendszeresebb, valós idejű adatközléssel segítsék az Egészségügyi Világszervezetet.

A koronavírus okozta Covid-19 betegséggel kapcsolatos halálozások új kínai meghatározása "túl szigorú", az új koronavírussal fertőzöttek közül csak a légzési elégtelenségben elhunytakat veszi figyelembe a statisztikában - közölte szerdán az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO).

Michael Ryan, a szervezet egészségügyi vészhelyzetekkel foglalkozó megbízottja sajtótájékoztatóján azt mondta: ez a módszertani változtatás azt eredményezheti, hogy a valósnál jóval kevesebb halálesetet tulajdonítanak a jövőben a SARS-CoV-2 vírus okozta fertőzésnek Kínában.

Michael Ryan hozzátette, véleménye szerint

a napokban közölt hivatalos kínai adatok valószínűleg nem tükrözik a valós esetszámokat sem az új fertőzöttek, sem a kórházban ápoltak, és a bekövetkezett halálesetek számát illetően.

A sajtótájékoztatón Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója azt emelte ki, "továbbra is arra kérik a kínai vezetést, hogy a jelenleginél gyorsabb és rendszeresebb, valós idejű adatközléssel segítsék az Egészségügyi Világszervezetet, valamint a világ közvéleményét nemcsak a koronavírussal kapcsolatos halálozások, hanem a kórházban ápoltak számát illetően is". A főigazgató a világ valamennyi országát arra biztatta, hogy tegyen eleget ennek az elvárásnak, mert ez elengedhetetlen ahhoz, hogy szervezete a legfrissebb adatok alapján végzett elemzéseivel és becsléseivel segíthesse a világ közvéleményét a járvány kapcsán.

Kínában december 7-én szakítottak a korábbi rendkívül szigorú, úgynevezett zéró-Covid politikával. A becslések szerint a korlátozások felszabadítása után, csupán december első három hetében mintegy 248 millió ember, a lakosság 18 százaléka kapta el a koronavírus-fertőzést, aminek egyik oka az lehet, hogy a hosszú bezártság után a népesség nem rendelkezik megfelelő immunitással.

Címlapról ajánljuk
A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában

szakértők az Arénában
A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×