eur:
390.3
usd:
364.42
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
RIYADH, SAUDI ARABIA - DECEMBER 07: (----EDITORIAL USE ONLY â MANDATORY CREDIT - SAUDI ARABIAN FOREIGN MINISTRY / HANDOUT - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS----) President of the Peoples Republic of China Xi Jinping (R) is welcomed by Emir of Riyadh Faisal bin Bende bin Abdulaziz (L) and Saudi Arabian Foreign Minister Faisal bin Farhan (not seen) at King Khalid International Airport in Riyadh, Saudi Arabia on December 07, 2022. (Photo by Saudi Arabian Foreign Ministry / Handout/Anadolu Agency via Getty Images)
Nyitókép: Szaúd-Arábia külügyminisztériuma/Anadolu Agency/Getty Images

Kinek volt jobb a fogadtatása a szaúdiaknál, a kínai vagy az amerikai elnöknek?

29 milliárd dollár értékű kereskedelmi szerződéseket írhat alá a héten Kína és Szaúd-Arábia, Hszi Csin-ping kínai elnök háromnapos rijádi útján. Kína – úgy tűnik – ellensúlyozni próbálja a vele szemben életbeléptetett nyugati korlátozásokat azzal, hogy az Egyesült Államok egyik fontos közel-keleti szövetségese felé nyit

Hszi Csin-ping szaúdi látogatására kínai zászlók lepték el Rijádot. Az út azért is fontos, mert a pandémia elzártsága után ez Hszi mindössze harmadik külföldi útja. Emellett Hszi látogatására akkor kerül sor, amikor Kína igyekszik elmélyíteni kapcsolatait a közel-keleti országokkal, miközben az Egyesült Államokkal és más nyugati országokkal fenntartott kapcsolatai egyre feszültebbé válnak.

A vizit híre érezhetően hullámokat vetett Washingtonban, ahol a Fehér Ház szerdán arra figyelmeztetett, hogy Kína törekvése befolyásának világszerte történő érvényesítésére "nem kedvez" a világrendnek.

"Tisztában vagyunk azzal, hogy Kína növelni próbálja globális befolyását. A Közel-Kelet minden bizonnyal egyike azoknak a régióknak, ahol ezt el akarják mélyíteni" – mondta John Kirby, az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője.

Hszi Szalmán szaúdi király meghívására tesz látogatást, "hogy megerősítse a két ország közötti történelmi kapcsolatokat és stratégiai partnerséget" – jelentette kedden a hivatalos szaúdi hírügynökség, amely szerint a csúcstalálkozón 29,26 milliárd dollár értékű elvi megállapodásokat írnak alá.

Szaúd-Arábia továbbra is megbízható energetikai partnere marad Kínának - közölte szerdán Abdulaziz bin Szalmán szaúdi energiaügyi miniszter, megjegyezve, hogy Kína, a világ legnagyobb energiafogyasztója és Szaúd-Arábia, a világ legnagyobb olajexportőre közötti együttműködés hozzájárult a globális olajpiac stabilitásának fenntartásához.

A kínaiak a szaúdi olajkitermelés körülbelül egynegyedét vásárolják fel.

A kínai Global Times című állami lap szerkesztőségi cikkében a kínai-arab csúcstalálkozót "mérföldkőnek nevezte a kínai-arab kapcsolatok történetében". Az arab tavasz "súlyos hatásait" követően a térségben "közös a vágy" a politikai zavargások elkerülésére és a stabil növekedés elérésére, és "élénken érdeklődnek Kína tapasztalatai iránt" – tette hozzá. Nyugati szkeptikusok erre azt mondhatják: Kínának az állampolgárai megfigyelését célzó rendszerére gondolhattak.

A csúcson a szaúdi király mellett részt vesz Mohammed bin Szalmán koronaherceg (akit gyakran MBS-ként említenek), a királyság tényleges uralkodója. Az Al-Dzsazíra szerint MBS pazar fogadtatásban részesíti Hszit, ami éles ellentétben áll azzal, amilyen módon fogadta Joe Biden amerikai elnököt júliusban.

"Kína a szaúdi olaj legnagyobb importőreként kritikusan fontos partner, és a katonai kapcsolatok erőteljesen fejlődtek" – jegyezték meg szakértők. Minközben a szaúdiak érdeklődnek az Egy Övezet, Egy Út kínai program iránt, az energia- és emberijogi kérdések miatt megnövekedett a feszültség az Egyesült Államokkal – például azzal, hogy októberben az OPEC+ olajblokk megállapodott a termelés napi kétmillió hordóval történő csökkentéséről, amit most meghosszabbítottak. A Fehér Ház szerint mindez az ukrajnai háború közepette az "Oroszországhoz való igazodás" gesztusa volt.

(A nyitóképen: Hszi Csin-ping kínai elnököt Feiszal bin Bandar bin Abdul-Azíz herceg, Rijád régió kormányzója fogadja a rijádi repülőtéren 2022. december 7-én.)

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×