INFORÁDIÓ
2022. szeptember 28. szerda
Vencel

sörfogyasztás

szlovákia

statisztika

Réges-régen nem fogyott ilyen rosszul a sör az északi szomszédunknál

Réges-régen nem fogyott ilyen rosszul a sör az északi szomszédunknál

Tavaly 120 korsó volt az egy főre jutó sörfogyasztás Szlovákiában – a legalacsonyabb az elmúlt 30 évben.

A Szlovák Statisztikai Hivatal a sörfogyasztást vizsgáló éves jelentésében rámutatott, hogy 2021-ben 60,2 liter volt a sörfogyasztás, 17 korsóval kevesebb, mint 2020-ban, ez éves szinten 12 százalékos csökkenést jelent. 1990-ben fogyott a legtöbb sör az országban, 96 liter fejenként, aztán bő 25 éven át fokozatosan csökkent. Éppen a járvány előtti évben kezdett növekedni ismét, akkor 70 liter volt az éves sörfogyasztás.

Európában 2020-ban Csehország volt a listavezető 135 literrel, majd Ausztria és Németország következett 100, illetve 95 literrel, Szlovákia csak a 10. volt. Tavaly az ötödével kevesebb sört hoztak be Szlovákiába, mint egy évvel korábban: 141 millió liter sört és 10 millió alkoholmentes sört. Az import több mint háromnegyede Csehországból származott, utána a Lengyelországban, Magyarországon, Németországban és Hollandiában gyártott sörök következtek.

Tavaly országos átlagban 1 euró 33 centbe került fél liter tízes csapolt sör, tíz évvel ezelőtt még csak 90 centbe. Viszont

az üveges 10-es és 12-es sör ára szinte változatlan.

Az Eurostat adatai szerint Európában a legnagyobb gyártó 2020-ban Németország, Lengyelország, Spanyolország és Hollandia volt. A kimutatás szerint a legkevesebb sör a mediterrán országokban fogy Európában: Görögországban, Olaszországban és Franciaországban.

A Szlovákiai Sör- és Malátagyártók Szövetségének ügyvezető igazgatója úgy tájékoztatott, hogy a sör több munkahelyet hoz létre, mint más ágazatok. Vladimír Machalík elmondta, hogy a The Brewers of Europe adatai szerint a sörhöz kötődő munkahelyek 95 százaléka nem a sörgyárakban van. Egy sörgyári állás további egy munkahelyet teremt a mezőgazdaságban, egyet a kiskereskedelemben, kettőt a forgalmazóknál és hármat a vendéglátásban. Arányait tekintve kétszer annyit, mint az autóipar, ahol egy autógyári munkahely létrehozása további 3-4 állás létrejöttét eredményezi. Az egész gazdaságot tekintve egy sörgyári munkahely összességében 17 további munkahelyet jelent.

„Sem Európában, sem Szlovákiában továbbra sem érte el a járvány előtti szintet a söreladás.

A sör fogyasztása sok esetben a vendéglátóhelyekhez és különféle rendezvényekhez kötődik, ezért a gyártók, a vendéglátósok és a fesztiválszervezők is abban bíznak, hogy idén legalább már megközelíti a járvány előtti szintet a fogyasztás” – tette hozzá Machalík.

2021-ben az európai vendéglátóhelyeken 35 százalékkal kevesebb sör fogyott, mint 2019-ben – áll a The Brewers of Europe összegzésében. A visszaesést csak részben pótolta a bolti eladás, 2021-ben még mindig 28 milliárd hektoliterrel kevesebb sör fogyott Európában, mint a járvány előtt.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Réges-régen nem fogyott ilyen rosszul a sör az északi szomszédunknál
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018