INFORÁDIÓ
2022. augusztus 14. vasárnap
Marcell

ukrajna

menekültek

szálláshely

szlovákia

ingyenes utazás

Ukrajnából elmenekült emberek az ukrán-szlovák határ szlovákiai oldalán, Felsőnémetiben 2022. február 25-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erők mindazonáltal Ukrajna más térségei, így a főváros ellen is hadműveletet folytatnak, és támadást indítottak a Moszkva-barát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területeken. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be. A felek halálos áldozatokról és sebesültekről is beszámoltak. A nemzetközi közösség sorra jelent be büntetőintézkedéseket Moszkva ellen.

Visszavesz az ukrán menekülteknek nyújtott kedvezményekből Szlovákia

Júliustól szeptemberig viszont megháromszorozzák a menekültek elszállása után nyújtott támogatás összegét.

A módosított kormányrendelet értelmében július 1-jétől az Ukrajnából Szlovákiába érkezett menekültek elszállásolása után áfával együtt 22 euró hozzájárulást fizetnek éjszakánként egy felnőtt, és 11 eurót egy 15 év alatti gyermek után. A juttatás összegét a július 1. és szeptember 30. közötti időszakra emelik, visszamenőleg nem. Februártól júniusig a támogatás összege ennek csupán harmada volt.

Andrej Doležal szlovák közlekedési miniszter azt mondta, mivel nyáron nagyobb az érdeklődés a szállodák iránt, a menekültek elszállásolása után járó támogatást is úgy állapította meg a tárca, hogy az motiváló legyen a szállodák és panziók működtetői számára, és továbbra is segítséget nyújtsanak a menekülteknek. A szállásadóknak korábban minden hónapra külön kellett kérvényezni a támogatást. E téren is változás áll be, mert júliusra, augusztusra és szeptemberre egy összevont kérvényt kell benyújtani idén októberben.

Az ukrajnai menekültek ingyenes utazása azonban korlátozódik július 1-jétől. Ingyenes utazásra jogosultak azok a személyek, akik fel tudják mutatni a határátlépés után kiállított, ukrán nyelvű, piros bélyegzővel ellátott Slovak Help dokumentumot vagy az ideiglenes menekültstátuszt igazoló okmányt. Ezekkel az iratokkal elsejétől csak a kiállításuk napján és az azt követő négy napban utazhatnak ingyen a vonatokon és a helyközi buszokon a menekültek.

Az ingyenjeggyel a Szlovák Vasúttársaság vonatain, a másodosztályú kocsikban lehet utazni, de az utasok nem jogosultak ingyenes helyjegyre vagy hálókocsira. A megfelelő okmányokkal a helyközi buszokon is ingyen utazhatnak a menekültek, kivéve az iskolai járatokat. Az ideiglenes menedékjogot igazoló okmány első változatával a kiállítás napjától számított 60 napig továbbra is ingyenesen lehet munkába utazni. Ehhez be kell mutatni a munkáltató által kiállított igazolást, valamint a tartózkodási helyükről szóló dokumentumot.

„Bár bevezettünk bizonyos korlátozásokat, továbbra is igaz, hogy szívesen segítünk mindenkinek, aki a háború elől menekül” – áll a közlekedési tárca által kiadott közleményben. Az ukrajnai háború február 24-i kitörése óta 562 ezer menekült érkezett Szlovákiába. Március 1-je óta 83 661 személy kapott ideiglenes menedéket. A háború kitörése óta 310 ezer személy lépte át a határt Szlovákiából Ukrajna felé.

Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Kapcsolódó hang

Háromszoros összeget fizetnek a nyáron az menekültek elszállásolásáért SK-ban
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018