eur:
392.72
usd:
366.34
bux:
66717.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Ukrajnából elmenekült emberek az ukrán-szlovák határ szlovákiai oldalán, Felsőnémetiben 2022. február 25-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erők mindazonáltal Ukrajna más térségei, így a főváros ellen is hadműveletet folytatnak, és támadást indítottak a Moszkva-barát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területeken. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be. A felek halálos áldozatokról és sebesültekről is beszámoltak. A nemzetközi közösség sorra jelent be büntetőintézkedéseket Moszkva ellen.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Visszavesz az ukrán menekülteknek nyújtott kedvezményekből Szlovákia

Júliustól szeptemberig viszont megháromszorozzák a menekültek elszállása után nyújtott támogatás összegét.

A módosított kormányrendelet értelmében július 1-jétől az Ukrajnából Szlovákiába érkezett menekültek elszállásolása után áfával együtt 22 euró hozzájárulást fizetnek éjszakánként egy felnőtt, és 11 eurót egy 15 év alatti gyermek után. A juttatás összegét a július 1. és szeptember 30. közötti időszakra emelik, visszamenőleg nem. Februártól júniusig a támogatás összege ennek csupán harmada volt.

Andrej Doležal szlovák közlekedési miniszter azt mondta, mivel nyáron nagyobb az érdeklődés a szállodák iránt, a menekültek elszállásolása után járó támogatást is úgy állapította meg a tárca, hogy az motiváló legyen a szállodák és panziók működtetői számára, és továbbra is segítséget nyújtsanak a menekülteknek. A szállásadóknak korábban minden hónapra külön kellett kérvényezni a támogatást. E téren is változás áll be, mert júliusra, augusztusra és szeptemberre egy összevont kérvényt kell benyújtani idén októberben.

Az ukrajnai menekültek ingyenes utazása azonban korlátozódik július 1-jétől. Ingyenes utazásra jogosultak azok a személyek, akik fel tudják mutatni a határátlépés után kiállított, ukrán nyelvű, piros bélyegzővel ellátott Slovak Help dokumentumot vagy az ideiglenes menekültstátuszt igazoló okmányt. Ezekkel az iratokkal elsejétől csak a kiállításuk napján és az azt követő négy napban utazhatnak ingyen a vonatokon és a helyközi buszokon a menekültek.

Az ingyenjeggyel a Szlovák Vasúttársaság vonatain, a másodosztályú kocsikban lehet utazni, de az utasok nem jogosultak ingyenes helyjegyre vagy hálókocsira. A megfelelő okmányokkal a helyközi buszokon is ingyen utazhatnak a menekültek, kivéve az iskolai járatokat. Az ideiglenes menedékjogot igazoló okmány első változatával a kiállítás napjától számított 60 napig továbbra is ingyenesen lehet munkába utazni. Ehhez be kell mutatni a munkáltató által kiállított igazolást, valamint a tartózkodási helyükről szóló dokumentumot.

„Bár bevezettünk bizonyos korlátozásokat, továbbra is igaz, hogy szívesen segítünk mindenkinek, aki a háború elől menekül” – áll a közlekedési tárca által kiadott közleményben. Az ukrajnai háború február 24-i kitörése óta 562 ezer menekült érkezett Szlovákiába. Március 1-je óta 83 661 személy kapott ideiglenes menedéket. A háború kitörése óta 310 ezer személy lépte át a határt Szlovákiából Ukrajna felé.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hosszas huzavonát követően az amerikai képviselőház végül elfogadta az Ukrajnának szánt gigantikus, mintegy 60,8 milliárd dollárnyi segélycsomagot. A hírek szerint a nyugati fegyverek gyorsan a frontra érkezhetnek, hozzájárulva ezzel az ukrán csapatokat érintő súlyos ellátási problémák enyhítéséhez. Kijev azonban egy olyan nehézséggel küzd, amelyen nem tud segíteni Washington sem, ez pedig a harcoló alakulatokat érintő létszámhiány gondja.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×